SPOROVI

Frontmen "Regine" Aleksandar Čović za "Avaz": Zakonski sam zabranio Ebneru izvođenje mojih pjesama

Davor Ebner registrirao ime „Regina“ u Institutu za intelektualno vlasništvo

Čović i Ebner. Društvene mreže - Fena

21.5.2024

Pjevač sarajevske grupe „Regina“ Davor Ebner registrirao je ime „Regina“ u Institutu za intelektualno vlasništvo.

U intervjuu za Fenu Ebner kaže da je to pokrenuo vođen mišlju da se „Regina“ vrati u Sarajevo.

- Ja sam nosilac ne samo imena već, glupo je reći projekta, nego benda. Bend je novi. Radim s producentom Ivanom Dujmovićem, s kojim smo radili tri singla pod imenom Ebner, a tu su Dino Ljuca – bubanj i Đurica Maksimović – gitara – kazao je.

Cjelokupnoj javnosti poznato da sam ja osnovao bend „Regina“ davne 1988.

Aleksandar Čović, frontmen benda, jučer je za „Avaz“ reagirao na ovaj Ebnerov potez te je rekao:

- Bivši član grupe „Regina“ Davor Ebner protivpravno i protivzakonito pokušao je prisvojiti moju intelektualnu svojinu. Uprkos činjenici da je cjelokupnoj javnosti poznato da sam ja osnovao bend „Regina“ davne 1988. s dvojicom prijatelja Borisom Milijašem i Goranom Lučićem, kao i da sam autor svih pjesma grupe. 


Gospodin Davor Ebner drznuo se pokušati prisvojiti nešto što nije njegovo

Gospodin Davor Ebner drznuo se pokušati prisvojiti nešto što nije njegovo. Grupa „Regina” iza sebe ima neprekidnu karijeru u trajanju od 33 godine, 13 studijskih albuma s mojim autorskim radom, ogroman broj koncerata u najprestižnijim dvoranama širom bivše Jugoslavije. Ebner je bio vokal u bendu u dva navrata – od 1990. do 1992. te od 2006. do 2021. godine.

Također je naglasio:

- Ne ulazeći u to na koji način i uz čiju pomoć je učinjen ovaj gnusni i nemoralni čin, želim da naglasim da sam ja, Aleksandar Čović, kao autor izričito zakonski zabranio izvođenje mojih pjesma Davoru Ebneru i ekipi muzičara okupljenoj oko njega.

Vjerujem da će pravosudni sistem reagirati na jedini mogući način te zaštititi moju intelektualnu svojinu koja je ugrožena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.