VOZILI SMO

Škoda Kodiaq Style 2.0: Moderni SUV i mnogo više

Svi koji to požele, identičan model poput ovog testnog mogu imati za 101.369 KM, ali i za mnogo manje novca ako se odluče za osnovni model, koji košta 53.931 KM

Škoda Kodiaq Style 2.0. Avaz

N. D.

18.4.2022

Škoda Kodiaq Style 2.0 TDI 200 KS DSG7 4x4 je model koji smo vozili. Treba reći, svi koji to požele, identičan model poput ovog testnog mogu imati za 101.369 KM, ali i za mnogo manje novca ako se odluče za osnovni model, koji košta 53.931 KM.

Nema nikakve dileme da se odmah vidi kako je osvježeni Kodiaq moderan SUV, kojeg se ne bi postidjeli ni mnogi premium proizvođači automobila, jer zaista ima šta ponuditi.

Škoda je ovim osvježenjem modela dodatno razvila emotivni dizajn Kodiaqa, koji se, također, može naručiti kao sedmerosjed, i poboljšala je njegovu aerodinamiku. Osvježeni Kodiaq sada nudi još više sigurnosti i udobnosti s novim značajkama, poput potpuno LED matričnih prednjih svjetala i ergonomskih sjedišta.


Četiri oka

Kada se radi o vanjskom dizajnu, osvježeni Kodiaq ima novu heksagonalnu rešetku, poklopac motora snažnijeg oblika i offroad naglaske u prednjem i zadnjem dijelu vozila, i samim tim Kodiaq djeluje još robusnije. Svjetlosna grafika koja podsjeća na četiri oka s prednjim glavnim svjetlima na novoj poziciji osigurava jedinstven akcent. Novi zadnji spojler poboljšava aerodinamiku te, u kombinaciji sa zadnjim svjetlima oštrijih linija, osigurava dinamičniju vizuelnu strukturu tog dijela vozila.

Poklopac motora značajno je podignut iznad prednjih kućišta kotača, prednja rešetka je uspravnije postavljena. Prednja glavna svjetla odlikuju se užim oblikom i opremljena su LED tehnologijom već u standardnoj izvedbi.

Dizajneri marke također su redizajnirali branike Kodiaqa. Trodimenzionalno oblikovana prednja maska u boji vozila ima donji otvor za zrak s novom, kristalnom strukturom rešetke i bočnim završnim elementima u obliku slova L, koji vizuelno podsjećaju na zračne zavjese. Zadnja svjetla odlikuju oštriji i uži oblik u odnosu na prijašnju izvedbu i serijski su opremljena LED tehnologijom.


Škoda Kodiaq Style 2.0. Avaz

Novi nivo

Škoda je podigla izgled i utisak unutrašnjosti Kodiaqa na novi nivo, pružajući mu nove ukrasne trake, dodatne kontrastne šavove i poboljšane LED funkcije ambijentalnog osvjetljenja. Paleta opcija za veliki SUV prvi put uključuje ergonomska sjedala s perforiranom kožom s višenamjenskim električnim podešavanjem sjedala, ventilacijom i masažom. Ono što svakako treba pohvaliti je obilje prostora, naročito za putnike u drugom redu sjedišta, pa se troje odraslih vrlo lijepo može smjestiti straga.

Osvježeni Kodiaq nudi dodatno poboljšane sisteme potpora i sigurnosne sisteme te devet zračnih jastuka, osiguravajući time najbolju moguću zaštitu svih putnika. Opcijska proaktivna zaštita putnika unaprijed reagira na prijeteće sudare kako bi eventualne posljedice sudara svela na najmanju moguću mjeru.

Sistem Travel Assist obuhvata pet do osam sistema podrške. U njih se, između ostalog, ubrajaju prediktivna automatska regulacija razmaka, adaptivna podrška zadržavanja vozila na voznoj traci i poboljšani sistem prepoznavanja prometnih znakova.


Škoda Kodiaq Style 2.0. Avaz

Najveća snaga

Testni Kodiaq ima motor smješten naprijed poprečno, četiri cilindra, 16 ventila, dizel, turbo-punjač. Radna zapremina je 1.968 ccm. Najveća snaga mu je 200 KS pri 4.000 okr./min. Najveći obrtni moment 400 Nm od 1.750 do 3.500 obr./min. Ima felge prečnika 19 inča, gume 235/55 R19. Tu je i adaptivni priključivi pogon preko obje osovine, a tu je 7-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila (DSG).

Kodiaq nudi i moderne infotainment sisteme s DAB tehnologijom, a i sada su tu poznata Laura, digitalni glasovni asistent, kao i širok spektar online funkcija, uključujući radiostanice.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.