MOĆNI QUADOVI

CFMOTO predstavio nove CFORCE X4 i X5 modele: Sportski i futuristički dizajn

Nova generacija CFORCE X4 i CFORCE X5 modela donosi moderan dizajn, gdje posebnu pažnju privlače LED svjetlosne grupe, koje mu daju oštar i agresivan izgled

Stvoreni za avanturu. CFORCE X4

M. K.

18.7.2022

CFMOTO je krajem juna ove godine na jugu Francuske održao evropsku premijeru novih CFORCE X4 i CFORCE X5 modela, koji dolaze kao nasljednici vrlo popularnih prethodnika CFORCE 450 i CFORCE 520, a koji su prodati u preko 100.000 primjeraka.

Evropska premijera je održana u izuzetnom ambijentu poznate vinarije Chateau de Lastours, koja na svom imanju posjeduje više od 80km puteva i poligona za testiranje vozila namijenjenih vožnji u najrazličitijim uslovima. Uz prisustvo više od 50 učesnika, uglavnom novinara iz cijele Evrope ali i regionalnih distributera, održane su različite radionice i testiranja vozila prilikom kojih su prikazani svi noviteti, poboljšanja i funkcionalnosti novih modela, piše Automobili.ba.

Nova generacija quadova CFORCE X4 i CFORCE X5 modela donosi moderan futuristički dizajn, gdje posebnu pažnju privlače LED svjetlosne grupe, koje mu daju oštar i agresivan izgled. Novi modeli posjeduju vizuelni DNK modela CFORCE 625 koji se izuzetno dobro pokazao u svim segmentima zbog svog naprednog dizajna pa je i kod novih modela izraženo vidljiv taj pristup.


Predstavljen u Francuskoj. CFORCE X4

Na novim modelima je znatno unaprijeđen radijus okretanja, kao i sama upravljivost prilikom vožnje od čak 25 posto u poređenju sa prethodnim modelom. Ovo je izuzetno važno jer pomaže čak i manje iskusnim vozačima da se kreću po terenima koji su zahtjevni, a u isto vrijeme umor vozača prilikom dužih i napornijih vožnji svodi se na minimum. Zahvaljujući tome poboljšana je i sigurnost jer se tako izbjegavaju i potencijalne greške koje se najčešće javljaju zbog umora ili manjka iskustva vozača.

Vozne osobine i aktivna udobnost unaprijeđeni su u nekoliko segmenata. Tako oba modela sada imaju visinu podnice od tla na 25.40 cm, a prilazni ugao je dodatno povećan, što uz dodatno povećan hod suspenzije od čak 26 posto garantuje da će oba predstavljena modela lako odgovoriti na izazove čak i na najzahtjevnijim terenima.

Dodatnim poboljšanjima ergonomije položaja vozača, pozicije i oblika rezervoara, kao i oblika i materijala sjedišta značajno je poboljšana i udobnost. Sjedište je izrađeno od pjene koja pruža izuzetnu ugodnost, vozačev dio sjedišta je ergonomski dizajniran tako da vozač ima još bolju i veću kontrolu nad samim vozilom bilo da sjedi ili da stoji. Također, zadnji dio sjedišta, namijenjen za suvozača je proširen, a naslon na koji se nastavlja pruža dodatnu sigurnost i udobnost suvozaču, čiji je položaj osjetno unaprijeđen u odnosu na prethodni model.


Atraktivan izgled. CFORCE X4

Pored ergonomije samog rezervoara i njegovog položaja u odnosu na vozača, povećan je i njegov kapacitet koji sada iznosi 17 litara, što je povećanje od gotovo 20 posto u odnosu na prethodni model.

Usisni i ispušni sistem su u odnosu na prethodni model povišeni za 120 milimetara, a to znači da čak i jako duboka voda koja vam se nađe na putu neće predstavljati problem.

Ono što je posebno primjetno je smanjenje vibracija za nevjerovatnih 30 odsto, pa novi CFORCE X4 i CFORCE X5 imaju najmanje vibracija u čitavoj klasi ATV vozila u ovoj klasi radne zapremine. Osjetna razlika se vidi i u temperaturi koju agregat stvara u sporohodnom načinu vožnje koja je smanjena za čak 25 posto, što znači da nema brige od potencijalnog pregrijavanja čak i u najvećim opterećenjima koja budu postavljena kao zadatak.


Stvoren za težak teren. CFORCE X4

Na modelu CFORCE X4 nas očekuje digitalni ekran dijagonale od 3,5 inča, dok je na modelu CFORCE X5 digitalni ekran od 5 inča koji daje još bolju vidljivost u odnosu na prethodne modele jer je dodatno unapređeno pozadinsko osvjetljenje sa mnogo korisnih informacija za samog vozača.

Ovom prezentacijom CFMOTO je pokazao da ima vrlo ozbiljan i visok pristup ne samo u razvoju svojih proizvoda već i u načinu na koji ih predstavlja, te je premijerom za svoje nove X4 i X5 modele još jednom potvrdio da pripada premijum segmentu proizvođača.

Dolazak modela X4 i X5 na naše tržište se očekuje za nekoliko mjeseci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.