BEZBJEDNOST PRIJE SVEGA

Toyota povlači 1,8 miliona RAV4 vozila zbog rizika od požara

Toyota već aktivno radi na pronalasku rješenja za ovaj problem i obavještava vlasnike o besplatnim popravkama

Toyota. Youtube

N. Č.

2.11.2023

Japanski automobilski gigant Toyota objavio je povlačenje više od 1,8 miliona vozila modela RAV4, proizvedenih između 2013. i 2018. godine, usljed zabrinutosti zbog potencijalnog rizika od požara.

Bezbjednosni rizik

Ova odluka proizilazi iz saznanja da postoji opasnost povezana s zamjenskim baterijama koje nisu odgovarajućih dimenzija. Specifično, postoji mogućnost da se baterija u vozilu olabavi, što može prouzrokovati kontakt između pozitivnog terminala baterije i stezaljke za zadržavanje baterije. Ovaj problem može dovesti do kratkog spoja i, u najgorim slučajevima, izazvati požar, što predstavlja značajan bezbjednosni rizik za vozače i putnike.

Toyota već aktivno radi na pronalasku rješenja za ovaj problem i obavještava vlasnike o besplatnim popravkama. Vlasnici RAV4 vozila proizvedenih između 2013. i 2018. godine bit će kontaktirani tokom decembra kako bi bili obavješteni o narednim koracima.

Kontrola kvaliteta

Ovaj sigurnosni opoziv predstavlja znatan korak Toyote u očuvanju bezbjednosti vozača i putnika. Također, naglašava važnost temeljne kontrole kvaliteta i postupaka servisiranja, posebno kada su ključne komponente vozila u pitanju, kao što su baterije.

Iako do sada nisu zabilježeni detalji o incidentima koji bi mogli biti povezani s ovim problemom, Toyota reaguje preventivno kako bi izbjegla potencijalne nesreće i stavila bezbjednost u središte svojih prioriteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.