SLAVIO U MEČU STOLJEĆA

Usik je neprikosnoveni prvak teške kategorije!

Sjajan meč viđen je u glavom gradu Saudijske Arabije

Jedan od udaraca Usika - Avaz
Sjajan udarac - Avaz
S kraja meča - Avaz
Sjajan meč - Avaz
S meča Fjurija i Usika - Avaz
+5
N. H.

18.5.2024

Nakon 12 veličanstvenih rundi u meču stoljeća između Tajsona Fjurija (Tyson Fury) i Oleksandra Usika, Usik je slavio podijeljenom sudijskom odlukom (115-112, 114-113, 113-114). 

On je postao prvi neprikosnoveni prvak još od Lenoksa Luisa (Lennox Lewis), kojem je to uspjelo 1999. godine. Usik je vlasnik WBA, WBO, WBC i IBF titula.

Nevjerovatno je šta smo vidjeli u ovom meču. Od Fjurijeve sjajne tehnike do brzine Usika. Provokacije, pa iskazivanje poštovanja. S razlogom je i prozvan meč stoljeća. 

1. runda

Počeo je meč. Oba boksera koriste na početku meča ono što bolje rade. Fjuri drži distancu. U jednom trenutku je počeo da pleše u svom čošku, a nakon toga ga je Usik sjajno pogodio lijevim krošeom. Ukrajinac je možda ovim udarcem ukrao rundu.

2. runda

Nova runda i novi opasan udarac Usika. Ne daje Fjuriju da diše. Ponovo ga je pogodio u glavu. Fjuri se drži direktima na distanci, ali vrlo brzi Usik mu se podvlači i pogađa neugodnim udarcima u glavu.

U posljednjoj minuti oba borca su krenula agresivnije. S obje strane viđeno je po nekoliko ozbiljnih udaraca. Britanac je dvaput lijepo pogodio desnim aperkatom u tijelo Usika, ali Ukrajinac zasad dobro podnsoi te udarce

3. runda

Prva runda u kojoj je Fjuri bolje započeo, ali Usik je nezaustavljiv. Ovo je nevjerovatno. Kako je brz pri ulasku i udarcima u tijelo, ne daje vremena Fjuriju da reagira.

Prvi put da je Britanac odlučio ući u klinč i tako usporiti Usika. Pri kraju runde desnim krošeom, ali ne tako snažnim, pogodio je Usika u glavu.

4. runda

Ponovo je Usik bolje započeo rundu. Međutim, poslije minut, sjajan i čist pogodak Fjurija, koji je zaljuljao Usika. Pogodio ga je i desnim aperkatom - pripremao je ovo dugo Fjuri! Onda je ponovo počeo provocirati, dizati ruke i praviti se. "Kralj cigana" je šoumen. Pokušava iziritirati Usika. 

Ne daje se ni Ukrajinac. On je također pogodio s nekoliko jakih udaraca, pokušao je udarcem preko glave napraviti probleme Fjuriju, ali je promašio.

5. runda

Usik ima posjekotinu iznad desnog oka. Fjuri je ušao znatno ozbiljnije u ovu rundu. Nema više toliko provokacija. Kad god bi krenuo Usik da ga napadne, Fjuri bi ga samo odbio direktima. Međutim, tjera ga da radi. Ovo bi moglo Fjuriju napraviti probleme, ali nije ni "Kralj cigana" za baciti. Usik toleriše udarce, kojih je više zaprimio, što je i očekivano.

Ukrajinac napada prednjim direktima, ali često ostaje prekratak. Nakon pet rundi, Fjuri ipak kontrolira meč i djeluje nešto bolje.

6. runda

Prekratak ponovo ostaje Usik. Nakon sjajne prve dvije runde, ne može previše prići Fjuriju. Sjajna kombinacija. Novi aperkat pogađa u tijelo. Zaljuljao se Usik. Zatim još jedan. Fjuri je fenomenalan. Udarci pogađaju s velikim intenzitetom u tijelo Ukrajinca. 

Kakva runda za Fjurija! Ovo je brutalno. Usik mu ne može ni prići. Tajson Fjuri trenutno grabi ka statusu apsolutnog prvaka svijeta, ali nemojmo olako otpisivati Usika.

7. runda

Fjurijev desni aperkat u nekoliko navrata je zamalo poguban bio pod Usika. 

Budi se ponovo i Usik! Pogodio je s dva udarca u glavu Fjurija, ali nije pogodio. 

UUU!!! Ovaj aperkat se čuo kao malj da je udario u glavu Usika. Ovo je nevjerovatno! Nije ga osjetio izgleda previše, ali veoma jako ga je udario.

Razmjenili su nekoliko ozbiljnih udaraca. Usik je u posljednjih 15-ak sekundi pogodio u glavu Fjurija, ali ništa ozbiljno. 

8. runda

Agresivan start Fjurija, a onda i Usik uzvraća. Napokon dobar pogodak Usika! Pogodio je direkt lijevom rukom čisto u glavu Fjurija, ali nije osjetio to previše Fjuri. 

Teško se oteti utisku koliko su ovo dva izdržljiva borca. 

KAKVA KOMBINACIJA USIKA!!! DESNI, PA LIJEVI KROŠE!!!

Probudio se Ukrajinac. To je boks koji smo htjeli gledati s obje strane. Bravo! 

Novi odličan udarac Usika. Lijeva kroše pogodio je u oko Fjurija, načinio mu je štetu. Odlično Ukrajinac pogađa desnim krošeom 20 sekundi prije kraja runde. Krvari Fjuri!

9. runda

Usik je "namirisao krv", ali nije Fjuri jednom bio u ovakvoj situaciji. 

Kakvu ljevicu ima Usik, ovo je nemoguće. Kojom brzinom dva strašna krošea pogađa. Skoro i da ne mora vratiti ruku u položaj prije snažnog udarca. 

Pogađa sve češće u glavu Usik Fjurija. 

NOKDAUN!!! Usik je Fjurija toliko izudarao. Šta je ovo ljudi dragi. On nema ništa u nogama. Izvukao se. 

Kakva kombinacija, Fjuri je bježao za goli život. Nije ovo bilo da postane prvak, ovo je da preživi bombe. Kakvi direkti, krošei i udarci preko glave.

10. runda

Nastavlja Usik pogađati tom ljevicom. Ovaj čovjek je ubitačan! Može li preživjeti Fjuri?

Baca kombinacije u glavu i u tijelo. Fjuri se samo brani trenutno. Možda je to i pametnije, s obzirom da je trenutno u lošem stanju. 

Probija opet udarcem i pogađa glavu Usik. Fjuri pogađa desnom, ali ništa pretjerano ozbiljno. Kakav meč gledamo u Rijadu!

Ponovo Usik pogađa u posljednjih 20 sekundi ozbiljno, ali ništa spektakularno. Još dvije runde do kraja meča. 

11. runda

Fjuri sve više ostavlja otvorenog prostora za Usika. Ukrajinac ga i pogađa u bradu ponovo. Britanac koristi svoje direkte, ali Usik ulazi unutra svaki put. 

Opa, pogađa i Fjuri. Aperkatom je pogodio i "zaledio" u mjestu Usika. 

Primjetno je da obojica imaju manje snage nego inače. Ovo je epska borba, koja je ostavila mnogo traga na njima. 

Kraj je ipak pripao Usiku. Sjajno je pogodio direktom za kraj, možda mu ovo donese rundu vrijednu titule neprikosnovenog prvaka. 

12. runda

UŠLI SMO U POSLJEDNJU RUNDU!

Usik je ušao i krenuo je napadati, ali to je i otvorilo prostor za Fjurija. Ne koristi to Britanac previše. 

Mnogo je bolji Usik u posljednjim rundama. Ne može se Fjuri dovoljno dobro odbraniti. 

Opet desni "hook" je zamalo pogodio Usika, ali i Fjuri uzvraća odmah. Ne koristi tu priliku Fjuri. 

Kakav je ovo rat bio! Gotovo je meč! Sudije će odlučiti o pobjedniku. 

00:36 - Intoniraju se himne Ukrajine i Velike Britanije. Blizu je početak.

00:31 - Tajson Fjuri je ušao u ring uz čuveni hit "I need a hero".

00:25 - Oleksandr Usik je u ring!

00:20 - Intonirana je himna Saudijske Arabije i nakon nastupa repera JID-a će Fjuri i Usik izaći u ring.

Opetaja je pobijedio, slijedi borba stoljeća.

23:59 - Džej Opetaja je postao IBF kruzervejt prvak svijeta. Poslije 12, odlukom sudija, pobijedio je Majrisa Bridisa. 

Sada će u ring zakoračiti Fjuri i Usik!

23:20 - U arenu su stigle brojne zvijezde, među kojima su Kristijano Ronaldo i Nejmar.

Kakas "slomio" Kordinu u osmoj rundi!

22.42 - U osmom meču borilačkog programa, Entoni Kakas je savladao Džoa Kordinu, prekidom u osmoj rundi borbe. Odličan je bio Kakas tokom cijelog meča. Pobjedom je Kakas postao IBF šampion u poluteškoj kategoriji, sa svega navršenih 25 godina. 

"Kralj cigana" - nepokorivi teškaš: Pobijedite ako možete, preživite ako vam dozvolim

22:10 - Tu je i Usik, pojavio se sa zanimljivim prijateljem.

22:00 - Tajson Fjuri je stigao u dvoranu

Nevjerovatni Itauma

20:31 - Sjajna izvedba Mozesa Itaume! Tokom druge runde, "sjevnula" je desnica mladog Britanca, a Ilja Mezencev nije uspio ostati na nogama. Ipak, iako se pridigao na vrijeme, sudija je odmah prekinuo meč, jer se odmah vidjelo da Mezencev nije baš najbolje. Izauma je tako postao WBO interkontinentalni šampion, i ovo mu je sedmi prekid u posljednjih devet mečeva.

Čemberlejn brutalno nokautirao Vahaba!

20:05 - Kakav meč za Marka Čemberlejna! Uspio je Čemberlejn nokautirati Džošuu Vahaba u prvoj rundi. Prvo ga je poslao u nokadun, da bi potom, kada se ovaj pridigao, Čemberlejn pogodio njegovu bradu i prekinuo meč. Sjajan nokaut.

Safar savladao Kovaleva

19:51 - Safar je slavio protiv Kovaleva jednoglasnom sudijskom odlukom u četvrtom meču večeri! Dominantan je bio Safar od početka, pa do kraja, te je u potpunosti zasluženo došao do pobjede.

Nika je novi IBF međunarodni prvak

18:45 - U okršaju između Dejvida Nike i Mihaela Sajca, pobjedu je na kraju odnio Nika, i to tehničkim nokautom, u četvrtoj rundi. Novozelandski bokser tako je došao do IBF titule međunarodnog šampiona u teškoj kategoriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.