NBA PLEJ-OF

Branson zatrpao koš Filadelfije i poslao MVP-ja "na pecanje", Baksi nemoćni bez Adetokumba

Meč je obilovao preokretima, ali na kraju je Njujork uspio da se raduje i rezerviše svoje mjesto u polufinalu Istoka

Detalj s utakmice Niksa i Siksersa. AP

3.5.2024

Košarkaši Njujork Niksa pobijedili su na gostovanju kod Filadelfija Seventisiksersa rezultatom 115:118, te tako pobijedili u prvoj rundi plej-ofa Istočne konferencije (4:2).

Meč je obilovao preokretima, ali na kraju je Njujork uspio da se raduje i rezerviše svoje mjesto u polufinalu Istoka.

Briljirao je Džejlen Branson (Jalen Brunson) po ko zna koji put ove sezone, a ovaj je posebno bio koban po Sikserse, koji će sada, kako američki mediji vole reći, "na pecanje". 

Nekadašnji bek Dalasa, a sada superzvijezda Niksa je na parketu proveo 43 minute, a za to vrijeme upisao je 41 poen, tri skoka i čak 12 asistencija.

Trener Tom Tibodo (Thibodeau), koji je poznat po svojim kratkim rotacijama, uspio je nešto neočekivano. Naime, čak četiri igrača su igrala preko 43 minute, dok je Donte Divićenzo (DiVicenzo) odigrao svih 48. 

S druge strane, Siksersima nije pomogao ni još uvijek MVP NBA lige Džoel Embid (Joel Embiid). Nakon nekoliko ispodrposječnih partija, u jutrošnjem susretu je upisao 39 poena i 12 skokova, ali je nedostajalo pomoći od ostalih igrača.

Tajris Maksi (Tyrese Maxey), koji je na spektakularan način donio pobjedu u 5. utakmici Siksersima, nije postojao do posljednje četvrtine, kad je i ubacio većinu od svojih 17 poena.

Nakon kraja ovog susreta i prolaska Niksa, kojima nedostaje druga zvijezda tima Džulijus Rendl (Julius Randle), sigurne su dvije stvari - sjajna sezona za Njujork i nova katastrofa za Filadelfiju.

U drugom odigranom meču, košarkaši Indijana Pejsersa su pobijedili Milvoki Bakse, poprilično ubjedljivo, rezultatom 120:98, te tako rezervisali svoje mjesto u polufinalu Istoka, gdje će igrati upravo protiv Niksa. 

Za ovu utakmicu Baksima se vratio Damian Lilard (Lillard) i bio najefikasniji na cijelom susretu s 28 ubačaja, ali je i više nego jasno da bez Janisa Adetokumba (Giannis Antetokounmpo) to nije ekipa za sami vrh. 

Pokušao je centarski duo Portis - Lopez sa po 20 poena pomoći Lilardu, ali ni to nije bilo dovoljno za raspucane Pejserse.

Plejmejker Indijane Tajris Haliburton (Tyrese) je ubacio 17 poena uz 10 asistencija i šest skokova. Topin (Toppin) je bio najefikasniji sa 21, Mekonel (McConnell) je dodao 20, a Siakam 19 poena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.