NBA PLEJ-OF

Boston "počistio" Indijanu i plasirao se u veliko finale: Varnice na parketu i veliki preokret obilježili meč

Boston u velikom finalu čeka boljeg iz duela Dalas Maveriksa i Minesota Timbervulvsa

Seltiksi: U velikom finalu. Boston Celtics

N. H.

28.5.2024

Košarkaši Boston Seltiksa su prvi veliki finalista NBA lige, nakon što su u četvrtoj uzastopnoj utakmici protiv Indijana Pejsersa upisali pobjedu. Rezultat četvrte utakmice je glasio 102:105 za ekipu iz Masačusetsa. 

Indijana ponovo nije imala sreće ili iskustva da zadrži prednost koju su imali u posljednjoj dionici. Naime, oni su poveli čak i devet razlike, ali ova izrazito mlada ekipa nije uspjela zadržati svoje rivale na toj udaljenosti.

Energični napadi su splasnuli u jednom trenutku i to ih je koštalo prve pobjede u ovoj plej-of seriji.

Iskusna ekipa Bostona je to dočekala širom otvorenih ruku i zakazala svoj povratak u NBA finale prvi put od 2022. godine, kada su poraženi od Golden Stejt Voriorsa (4:2). 

Bilo je i "vatre" zbog nervoze centra Pejsersa. Majls Tarner (Myles Turner) bacio je Vajta na zemlju, a Braun, koji je proglašen za MVP igrača serije, uhvatio je Tarnera za rame, a Tarner je onda odgurnuo Brauna.

Do pobjede ih, već i standardno, vodio dvojac Džejlen Braun (Jaylen Brown) - Džejson Tejtum (Jayson Tatum). 

Braun je susret završio s 29 poena i šest skokova, dok je Tejtum upisao 26 uz 13 uhvaćenih skokova i osam asistencija. Džru Holidej (Jrue Holiday) i Derik Vajt (Derrick White) su dodali 17, odnosno 16 ubačaja. 

S druge strane, ponovo je briljirao Endrju Nembhard (Andrew), koji je, u izostanku prve zvijezde tima Tajrisa Haliburtona (Tyrese), zabilježio. 24 poena i deset asistencija. 

Boston u velikom finalu čeka boljeg iz duela Dalas Maveriksa i Minesota Timbervulvsa, a protivnika bi mogli saznati uskoro, s obzirom da Dalas ima prednost od 3:0 u pobjedama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.