NOGOMET

Ovako je Džeko golčinama rešetao mrežu Belgije: Očekujemo da se divimo Dijamantu na njegovoj Grbavici

Piše: A. SOKOLOVIĆ

6.10.2017

Noćas nema spavanja. U subotu od 18 sati nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine na Grbavici lovi baraž. Protivnik reprezentacija Belgije, koja je već osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo.

Svi nogometni zaljubljenici u našoj zemlji, posebno oni koji su uspjeli kupiti karte i biti među 10.000 sretnika na stadionu, s posebnom pažnjom dočekuju “utakmicu svih utakmica”.



Tri pobjede Zmajeva

Do utakmice noćaš, ali i sutradan sve do 18 sati, mnogi će vrtiti snimke s dosadašnjih mečeva između BiH i Belgije.

Na sedam međusobnih dvoboja, BiH je slavila tri puta, tri puta su pobijedili Belgijanci, a jedan dvoboj je završen bez pobjednika (1:1).

Sve utakmice su odigrane u kvalifikacijama za evropska ili svjetska prvenstva, a u takvim duelima posebno je bio inspiran Edin Džeko.

Naš golgeter je čak pet puta zatresao mrežu Belgije.


U kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi, BiH je dva puta savladala "Crvene đavole".

Prvi put, upravo tog 28. marta 2009. godine, kada smo u Genku pobijedili 4:2. Te noći Edin Džeko je dobio nadimak Dijamant, kojeg mu je dao popularni komentator Marjan Mijajlović.


Džeko je i na Bilinom polju u “revanšu” pogađao dva puta. BiH je pobijedila 2:1, a aktuelni kapiten našeg tima je dva puta zatresao mrežu Belgije.


Dijamant je pogađao mrežu našeg sutrašnjeg rivala i u kvalifikacijama za EURO 2016 u Francuskoj, kada smo bili na korak od direktnog plasmana (primili gol s bijele tačke protiv Francuske s bijele tačke, strijelac Samir Nasri, op.a.).

Prvi strijelac Serije A iz prošle sezone i treći strijelac iz ove, tresao je belgijsku mrežu u remiju (1:1), kao i u revanšu u Briselu u porazu "Zmajeva" od 1:3!


Džeko se sutra vraća na svoju Grbavicu, na mjesto gdje je počeo igrati nogomet, gdje je počeo tresti mreže i zlatnim slovima ispisivati put.

Protiv Belgije smo se najčešće divili Dijamantu. Bili bismo presretni da tako bude i od 18 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.