REPREZENTACIJA

Turci će igrati s kombiniranim timom, jer Lučesku još traži najbolju ekipu

Piše: Goran ŠUMAR

10.10.2018

Reprezentacija Turske u četvrtak će u Rizeu (19.30 sati) protiv našeg državnog tima, kako smo saznali u razgovoru s bh. trenerom Fahrudinom Omerovićem, koji već 26 godina živi u Istanbulu, nastupiti s kombiniranim timom.

Smjena generacija 

- Turci u posljednje vrijeme prave smjenu generacija - kaže Omerović u razgovoru za “Dnevni avaz” te dodaje:

- Selektor Turske Mirčea Lučesku već duže vrijeme rotira veliki broj igrača. U tom širem krugu kandidata još traži najbolji tim, odnosno novu generaciju. Zbog toga su im rezultati, pogotovo u prijateljskim utakmicama, u drugom planu. Turci su trenutno, jednostavno, na nekom drugom putu, to jeste formiraju novu, mlađu generaciju…

Bivši golman naše reprezentacije ističe i da Turci tri dana nakon predstojećeg duela u Rizeu igraju mnogo važniju utakmicu u Ligi nacija, protiv Rusije u Sočiju.

- S obzirom na to da su u prvom kolu ovdje poraženi od Rusa, to im je mnogo važnija utakmica. U drugoj utakmici su pobijedili Švedsku tako da su opet u igri za prvo mjesto u grupi. Utakmica u Sočiju im je, kako ovih dana ističu u ovdašnjim medijima, ključna, jer poslije toga posljednju utakmicu u grupi igraju kod kuće. Dobar rezultat u Rusiji otvara im vrata da budu prvi u grupi. Reprezentacija Turske je, ponovljam, još u fazi formiranja tako da je normalno da rezultati osciliraju. Zbog toga očekujem da će u Rizeu igrati s kombiniranim timom.

I selektor naše reprezentacije Robert Prosinečki najavio je da će dati šansu i igračima koji su u dosadašnjim utakmicama imali manju minutažu.

 Vidljiv napredak 

- I kod nas je, koliko sam mogao primijetiti, slična situacija kao i u reprezentaciji Turske. Mislim na smjenu generacija... No, drago mi je što je iz utakmice u utakmicu vidljiv napredak u igri, a što je veoma bitno, ostvarujemo i dobre rezultate. Pogotovo je posljednja pobjeda u Ligi nacija nad Austrijom veliki podstrek za dalje.

Omerović naglašava da je smjena generacija u našem državnom timu bila neminovna.

- Jedna generacija je izvukla dosta veliki teret u minulom periodu. I bili smo dosta uspješni, otišli smo na Mundijal u Brazilu, što je sigurno veliki uspjeh. Također, u posljednja dva kvalifikaciona ciklusa nedostajalo nam je i malo sreće da opet budemo sudionici finalnih turnira. Te su smjene generacija neminovne, ali mi je drago što kod nas zbog njih ne trpi rezultat. Jer, i reprezentacije koje imaju daleko veći ili širi izbor kvalitetnih igrača, prilikom tih smjena upadnu u krizu rezultata. I Turska je na tom nekom, novom putu i svtvaranju novog tima za naredni, duži period - kaže Omerović, koji svake godine dolazi u rodne Ševarlije kod Doboja. Ovog ljeta je bio dva puta, u junu i septembru. 

 

Neću ići na utakmicu

- Rize je baš daleko od Istanbula. Ne, neću ići na utakmicu. Istanbul je bliže Sarajevu nego Rizeu - kroz smijeh kaže Omerović te dodaje da ću u četvrtak svakako biti uz TV i bodriti naš državni tim

Iz lične karte

Fahrudin Omerović rođeni je Dobojlija, iz Ševarlija, gdje i danas ima kuću. U igračkoj karijeri branio je za Slobodu iz Tuzle, Partizan, Kodžaelispor i Istanbulspor.

Kao trener golmana, prvo je radio u Fenerbahčeu, gdje je bio i prošle sezone, te za Istanbulspor, Konjaspor, Ankaraspor, a samostalno je vodio Istanbulspor, Malatijaspor, Ankaraspor.

- Trenutno sam bez angažmana. I ljetos sam imao dosta nekih ponuda, ali sam odlučio da se malo odmorim. To će, najvjerovatnije, biti do zime, možda čak i do kraja sezone. Takav mi je bar plan, ali znate kako je to u fudbalu, nikad se ne zna unaprijed šta se sutra može dogoditi - objašnjava Omerović.

11 reprezentativnih nastupa ima Fahrudin Omerović – osam za najbolju selekciju bivše Jugoslavije i tri za naš državni tim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.