KAPITEN FENERA

Briljirao je protiv Konjaspora i postigao tri gola za samo 29 minuta: Svi het-trikovi Edina Džeke

Najviše ih je dao u Volfsburgu i Romi, po tri. U dresu reprezentacije to uspio na dva meča

Džeko: Upisao 16 golova u Superligi. Instagram

12.1.2024

Kapiten fudbalske reprezentacije BiH Edin Džeko odavno je idol u svojoj domovini, a sada je zaludio i Tursku. U visokoj pobjedi Fenerbahčea nad Konjasporom (7:1) postigao je tri gola u razmaku od samo 29 minuta (11. – 40.)

Džeko je tako došao do cifre od 20 golova za turskog velikana u svim takmičenjima, a 16 u Superligi te se dodatno učvrstio na vrhu liste strijelaca, s četiri više od Maura Ikardija (Icardi).

Fenerova dva

Het-trik protiv Konjaspora bio je već drugi koji je Edin postigao u plavo-žutom dresu. Prvi je dao protiv Pendikspora (5:0) u utakmici odigranoj 29. oktobra. I dok se svjetska sportska javnost divi Džeki, koji je ponovo pokazao svoju klasu, odlučili smo se prisjetiti svih njegovih het-trikova.

Ovaj protiv Konjaspora bio mu je ukupno 11. u karijeri. Po tri je dao u Romi i Volfsburgu, po dva za Fener i reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a jedan je postigao u dresu Mančester sitija.

Za Romu je davao het-trikove protiv Plzena u Ligi prvaka i Evropa ligi, a u Evropa ligi je postigao tri gola na jednoj utakmici i protiv Viljareala.

Po četiri gola

U dresu Volfsburga s het-trikovima „počastio“ je Hofenhajm i Hanover u Bundesligi, te niželigaša Oberlund u okviru kupa Njemačke. Protiv Oberlunda je dao i četiri pogotka.

Još jednom je Edin postigao četiri gola na jednom meču. Bilo je to u engleskoj Premijer ligi protiv Totenhema, kada je postao prvi igrač Mančester sitija kojem je to pošlo za rukom.

Šlag dolazi na kraju. Dva het-trika je postigao u dresu reprezentacije BiH. Naš najbolji strijelac u historiji (65) davao je tri pogotka Lihtenštajnu u kvalifikacijama za SP u Brazilu, te Andore u kvalifikacijama za EP 2016. godine.

Podsjetimo, Džeko je bio prvi strijelac Bundeslige (sezona 2009./2010.), potom i Serije A (2016./2017.), a sada je na red došla turska Superliga.

Dugo će pamtiti

- Što se tiče het-trika, ne mogu se sjetiti iz prvog poluvremena, ali bilo je het-trikova koje sam postizao u drugom poluvremenu – rekao je Edin nakon utakmice.

Provjerili smo i to. Ovo mu je bio prvi meč u karijeri na kojem je uspio postići tri gola u prvom poluvremenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.