SELEKTOR "ZMAJEVA

Barbarez: Imamo našu ideju i zastupat ćemo je do kraja

Također, naglasio je da će svi igrači doći u toku dana, te da su svi zdravi

Sergej Barbarez. D. Ramović / Avaz

Di. R.

29.5.2024

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez obratio se medijima nakon što se selekcija okupila na Ilidži.

- Ovaj termin junski je nezahvalan. Nisam ni ja kao igrač bio pobornik toga. Idemo dalje. Imamo skoro 8-9 igrača koji nam nedostaju, to nam ne ide u prilog. Drugi momci su isto vrijedni kao i ovi što danas nisu sa mnom - započeo je Barbarez. 

Selektor "Zmajeva" se osvrnuo i o igračima s premijerligaških terena. 

- Nećemo da ovdje bude polazna stanica. Mi smo se dogovorili o tim stvarima. Izgurat ćemo ove dvije utakmice bez većih promjena. Ne želimo da neko misli da je tu jer je neko otkazao. To nam je plan A. Rezultate nećemo toliko uzimati u obzir u ove dvije utakmice - rekao je selektor.

Barbarez je otkrio da Kolašinac neće biti među igračima koji će igrati u ove dvije utakmice, ali da će se selekciji pridružiti u Italiji.

Također, naglasio je da će svi igrači doći u toku dana, te da su svi zdravi. 

- Mi imamo našu ideju i zastupat ćemo je do kraja. U ovom terminu nećemo forsirati prevelike promjene u taktici. Nije to ništa novo što nisu imali u svojoj karijeri - kazao je Barbarez. 

Dotakao se Barbarez i Vukovića, napadača Borca koji je odbio poziv: 

- Pričamo samo o igračima koji su tu i koji su pozvani. Šta će biti u budućnosti morate pitati Vukovića. On je mlad momak i zaslužuje pažnju. To je njegova odluka koju mi prihvatamo. 

Nikola Vasilj. D. Ramović / Avaz

Nakon selektora, obratio se i Nikola Vasilj, golman naše reprezentacije. 

- Sigurno da mi godi što sam pozvan ali je i pritisak. To je nešto s čime se nosimo cijelu karijeru. Ovo je bitan izazov kome se ja radujem - kazao je Vasilj, koji se potom osvrnuo i na to što je njegov Sent Pauli uspio izboriti Bundesligu:

- Naravno da je Bundesliga dosta jaka i ima dosta naših koji igraju u Njemačkoj. Svi su kvalitetni igrači i nama je to poveznica zbog koje se lakše povežemo u reprezentaciji. Ali nije bitno ko gdje igra nego da kada dođemo ovdje i damo sve od sebe i budemo tu za nasu državu.

Osvrnuo se Vasilj i na imenovanje Barbareza na mjesto selektora:

- Pozitivno je ozračje oko reprezentacije. Mislim da nam treba vremena jer imamo puno novih ljudi. Ove dvije velike utakmice su velika motivacija i mi ćemo pokazati zajedništvo. Pokazat ćemo da nam je stalo i dat ćemo 100 posto od sebe.

Nikola Katić. D. Ramović / Avaz

Posljednji se obratio novopečeni "Zmaj" Nikola Katić. 

- Ovo je prvi put da sam ja kontaktiran od Saveza i čelnika reprezentacije onako kako bi to trebalo da bude. Igrao sam za mlađe selekcije Hrvatske. Bosna je moja država u kojoj ću živjeti kad završim karijeru. Kada je došao prvi poziv Emira Spahića, to je bilo jako profesionalno - kazao je Katić, pa nastavio:

- Spahić je došao kod mene kući, a barbarez u Cirih. Milenković me zvao preko telefona. To me ubijedilo da promijenim državljanstvo. Svaki put ću doći na okupljanje reprezentacije. Reprezentacija je uvijek čast. Došao sam iz malog mjesta, pa preko treće hrvatske lige me je uvijek vodila želja i glad koju imaju naši sportisti. To me vuklo i smatram da sam do sada ostvario dosta dobrih stvari. Imam motiva i želje da se dokazujem, a reprezentacija će mi mnogo pomoći. I ja ću se truditi da pomognem njoj i čast mi je da sam tu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.