RUKOMET

Admir Ahmetašević za "Avaz": Nikad nismo bili bliže tituli

Zadovoljan sam dolaskom u ovaj klub jer jako dobro kotira i drago mi je što sam dio svega ovoga, rekao je naš reprezentativac

Ahmetašević: Nisam imao sportske sreće. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

17.5.2022

U poljskoj Visli Admir Ahmetašević i Mirsad Terzić uživaju u jako dobroj klupskoj sezoni koja će im u završnici ponuditi rasplet na tri fronta. Visla će odlučivati o tituli prvaka i pobjedniku Kupa Poljske u duelima s Kielceom, a u EHF Evropskoj ligi o osvajaču ovog takmičenja na Final Four turniru koji će se odigrati u Lisabonu 28./29. maja.


Vrhunska sezona

Parovi polufinala su Nekse – Magdeburg i Benfika - Visla.

- Ova sezona je u Evropskoj ligi bila vrhunska, gotovo bez greške. Prvo smo prošli Konstantu, u grupnoj fazi imali Berlin, Tuluz, Tatran, Vintertur i Bidasou, gdje smo izgubili samo jednu utakmicu od Berlina i bili prvi u grupi. To nam je olakšalo žrijeb gdje smo dobili Lemgo, pa Kadeten prije F4 turnira – govori reprezentativni bh. golman, Admir Ahmetašević.

Osim toga s Kielceom će vjerovatno igrati finale Kupa, a jedini ligaški poraz sezone su upisali upravo od njih (27:26). Tako će na kraju prvenstva odlučivati upravo međusobni susret dva poljska rukometna velikana, a domaćin će biti Visla u Plocku 24. maja.

- Treba nam pobjeda od dva gola razlike kući. Svi ovdje govore da nikad bliže nismo bili tituli. Bit će prava borba na terenu, dvorana će biti ispunjena do posljednjeg mjesta – kaže Ahmetašević.


Selidba u Švicarsku

On je prošlog ljeta stigao u Vislu iz Španije, ali se nije naigrao. Već ima potpisan ugovor sa švicarskim Vinterturom protiv kojeg je ove sezone igrao kao član Visle.

- Ovu sezonu nisam imao sportske sreće, ni dobio preveliku priliku. U nekoliko utakmica sam dobro iskoristio minutažu, čak i okrenuo rezultat za ekipu, ali generalno osim par utakmica nije bilo prevelike šanse za mene. Međutim, svakako sam zadovoljan dolaskom u ovaj klub jer jako dobro kotira i drago mi je što sam dio svega ovoga. Radujem se završnoj borbi za titule – napominje Ahmetašević.

Nakon toga mu slijedi selidba u Švicarsku.

- Tamo je nastavak moje karijere, bilo je malo čudno igrati s Vislom protiv ekipe u kojoj ću igrati, ali svi smo profesionalci i radimo za klub u kojem igramo. Ipak, nastojite dati apsolutni maksimum da bi se dokazali u svom klubu, ali i da pokažem budućem klubu zašto su me angažirali. Bila je utakmica bez puno tenzija koju smo pobijedili – rekao je Admir Ahmetašević.

Bez lakog plijena

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine, koje se igra u Njemačkoj, igrati u grupi 7. Tamo će joj rivali u “balkanskoj grupi” biti Slovenija, Crna Gora i Kosovo. Plasman na EP u Njemačkoj 2024. će osigurati po dvije najbolje reprezentacije iz osam grupa te četiri najbolja trećeplasirana tima.

- Situacija u reprezentaciji nažalost nije baš sjajna, ali nadam se da će se nešto promijeniti do početka kvalifikacija, da ćemo stati na noge i da će krenuti nabolje. Opet nismo u lakoj grupi. Slovenija i Crna Gora su na visokom nivou, Kosovo se diže, tako da više nema lakog plijena. I mi se moramo što prije konsolidirati, vjerujem da ima ljudi koji mogu to ispuniti. Igrači će svakako dati svoj maksimum, a nadamo se najboljem – izjavio je Admir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.