REGIONALNA MANIFESTACIJA

Sportske igre mladih dobile nagradu "Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek"

Nagrada „Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek“, je Vijeće za regionalnu saradnju prvi put dodijelilo 2013. godine

Sportske igre mladih. Sportske igre mladih

R. K.

prije 4 dana

Vijeće za regionalnu saradnju i Savezno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Austrije predstavili Šampiona regionalna saradnje za 2023. godinu u Skoplju

Skoplje – Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) i Savezno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Austrije predstavili su Sportske igre mladih kao dobitnika nagrade „Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek“ na svečanosti održanoj nakon godišnjeg sastanka Vijeća 12. juna 2024. godine u Skoplju.

 - Nagrada Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek je više od priznanja. Ona odražava našu zajedničku težnju za izgradnjom jačeg i bolje integriranog regiona u kome zajednički ciljevi i uzajamna podrška utiru put održivom razvoju i boljem kvalitetu života. Sportske igre mladih su odabrane među brojnim kandidatima zbog izuzetne posvećenosti jačanju jedinstva i drugarstva, nadilaženju granica i njegovanju osjećaja zajedničkog identiteta mladih iz različitih sredina i naroda -  rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Sportske igre mladih su oličenje duha regionalne saradnje zbog pažnje koju posvećuju ujedinjavanju mladih ljudi putem sporta. Organizacija već 28 godina služi kao platforma za poticanje prijateljstava, razumijevanja i zajedničkih vrijednosti mladih iz različitih sredina tako što okuplja djecu iz nekoliko zemalja iz našeg regiona i stara se da svi oni, bez obzira na životne okolnosti, mogu učestvovati na igrama i naučiti iz tog iskustva. Potiču mlađu generaciju da zamisle budućnost obilježenu mirom i uzajamnim poštovanjem, postavljajući tako temelje dugoročnog regionalnog sklada i razvoja.

 - Regionalna saradnje je okosnica evropske integracije regiona, a to je i glavni prioritet vanjske politike Austrije. Ovom nagradom pokazujemo našu podršku organizacijama koje su, vođene evropskim vrijednostima i principima, dale izvanredan, prekogranični doprinos promociji ovog važnog zajedničkog cilja i koje tako omogućavaju da zaostavština dr Erharda Buseka živi i u budućnosti. Nagradom se ne samo prepoznaju važna dostignuća Sportskih igara mladih na polju regionalne integracije već se njom podržava i nastavak njihovih aktivnosti u budućnosti - rekao je predstavnik Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Austrije Thomas Stölzl.

Članovi žirija koji su jednoglasno odabrali ovogodišnjeg pobjednika bili su Maja Handjiska Trendafilova, direktorica Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), Juliana Hoxha iz organizacije Partneri Albanije za promjenu i razvoj (Partners Albania for Change and Development) i Marko Radovanović, politički savjetnik u Vijeću za regionalnu saradnju. Nagrađeni će dobiti i finansijsku nagradu u iznosu od 10.000 eura, čiji je pokrovitelj Savezno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Austrije. Zahvaljujemo se brojnim kandidatima i želimo im sreću naredne godine.

 - Ushićeni smo što su vrijednosti i značaj našeg projekta, na kojima smo svi neumorno radili, prepoznate van granica zemalja u kojima se održavaju Sportske igre mladih. Ovo priznanje je potvrda naših kolektivnih zalaganja i posvećenosti. Od ove godine takmičenje i sve druge obrazovne i zabavne aktivnosti organizujemo u Sloveniji. Ove sezone planiramo okupiti 300.000 djece iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. Nagrada Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek je dodatna motivacija da nastavimo promovirati vrijednosti za koje se zalažemo svih ovih 28 godina, a posebno jer je dr Busek bio ambasador Sportskih igara mladih - rekao je Slaven Marić, savjetnik predsjednika Sportskih igara mladih, koji je primio nagradu u ime organizacije.

Nagrada „Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek“, koju je Vijeće za regionalnu saradnju prvi put dodijelilo 2013. godine, dodjeljuje se svake godine u saradnji sa Saveznim ministarstvom za evropske i međunarodne poslove Austrije pojedincu ili organizaciji koja je značajno doprinijela unapređenju regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Među prethodnim dobitnicima nagrade su No Borders Orchestra, Exit Festival, Sarajevo Film Festival i mnogi drugi.

Više o Sportskim igrama mladih

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.