VIJESTI

SAZNAJEMO Tunelska garaža na Suhodolini nadomak Starog mosta u Mostaru

Urađen projekt za rješenje mirujućeg prometa

M. SMAJKIĆ

7.3.2016

U Zavodu za prostorno uređenje grada Mostara ovih dana su, kako saznajemo, kao jedno od mogućih rješenja reguliranja parkiranja ili, stručno rečeno, mirujućeg prometa u staroj gradskoj jezgri uradili projekt tunelske garaže na nekadašnjoj stambeno-poslovnoj zgradi na Suhodolini prema Konaku.

Dva nivoa

Provođenje ovog projekta u djelo čak bi značilo i jedan ruinirani objekt manje u mnoštvu takvih na Glavnoj, odnosno Titovoj ulici, jer bi, uz garažu, zgrada u cijelosti bila obnovljena.

Potvrdio nam je to direktor Zavoda Salko Salem Bubalo, pojasnivši da je ovim projektom predviđena uzurpacija prizemlja, gdje je prije rata bio jedan od prodajnih objekata “Zlatke Vuković”, za gradnju tunela u dva nivoa, dužine od 500 metara.

- U okviru te tunelske garaže planirano je 200 parking-mjesta, a iako se cijela investicija, koja, prema prvim procjenama, iznosi od 10 do 12 miliona KM, čini skupa, uvjereni smo da bi se to isplatilo za pet godina. Jer, prema našim izračunima, godišnja zarada od parkiranja iznosila bi tri miliona KM - istaknuo je Bubalo.

tunelska-garaza23

Projektirana garaža

Realizacija ovog projekta, podvukao je on, imala bi ogroman značaj, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da je Mostar izuzetno popularna turistička destinacija.

U jeku sezone

- Svih ovih godina svjedočimo užasnim gužvama na parkinzima, pogotovo u jeku sezone, i stoga smo uvjereni da će ovaj projekt naići na razumijevanje svih nadležnih instanci. Budući da je ovaj objekt u neposrednoj blizini Kujundžiluka i Starog mosta, ova priča bi na neki način zaokružila kompletnu turističku ponudu, a i Glavna ulica bi se znatno rasteretila - pojasnio je Bubalo.

Kako do novca?

U Zavodu smatraju da bi jedan od načina finansiranja ovog projekta mogao biti kroz koncesiju, odnosno javno-privatno partnerstvo. Jer, kako su kazali, takvi modeli ne iziskuju od Grada novac. Kako su ocijenili, to je dobar način da se privuku investitori te da se riješi problem nedostatka parking-mjesta u Starom gradu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.