VIJESTI

GLAS NARODA Građani su uz Radončića!

Sedam sedmica političkog progona lidera SBB-a

A. Du.

14.3.2016

Nakon što su posljednjih dana stručna javnost, intelektualci, zvaničnici, pravni stručnjaci, domaći i strani, iznijeli stavove o slučaju progona Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost BiH, konstatirajući mnoge činjenice koje idu u prilog tome da se radi o politički motiviranoj optužnici, našu redakciju posljednjih dana kontaktiraju i brojni građani. 

Centri moći

Svi oni žele iznijeti svoj stav o slučaju koji je odjeknuo u našoj zemlji i šire, a koji je ukazao na to da postoje politički centri moći koji, zloupotrebljavajući pojedince u pravosudnom aparatu, žele promijeniti izbornu volju građana, posebno Bošnjaka. 

Jedan od njih nam je rekao kako se uskoro puni 50 dana od hapšenja Radončića, ističući da je svima jasno da je riječ o politički motiviranim optužbama usmjerenim protiv jedinstva Bošnjaka, a s ciljem da se razvrgne koalicija SDA-SBB koja je stabilizirala stanje u FBiH i državi te deblokirala brojne evropske reforme. 

Stav mladih

Naši reporteri su tako jučer razgovarali s građanima BiH i pitali ih kako komentiraju činjenicu da se već skoro 50 dana Radončić nalazi u zatvorskom, kućnom, pa opet zatvorskom pritvoru, te da je protiv njega podignuta politički motivirana optužnica. 

gradani

Sarajevo: Javnost shvata šta je pozadina optužnice

S Radončićem se, pokazuje naša nova anketa provedena diljem BiH, najviše solidariziraju mladi, koji u njemu vide uspješnog vođu i političara koji se zalagao za otvaranja novih radnih mjesta, promoviranje poduzetništva i ekonomskog uspona. 

Tuzla

ines-hadzimuhamedovic

Ines Hadžimuhamedović

- To je prava slika kako danas izgleda i funkcionira BiH. Žalosno. Pravosudne predstave iz dana u dan. Dok oni izvode predstave, narod umire od gladi, zadužuje se i propada u svakom smislu.

josip-duspara

Josip Duspara

- Velika neozbiljnost bosanskohercegovačkih pravosudnih organa koji su očito pod nečijim utjecajem. Ili si kriv ili nisi. Ne može malo ovako, pa onda malo onako. Najbolje to pokazuje slučaj Radončića.

nihad-atikovic

Nihad Atiković

- Da je montiran proces protiv Radončiča, to je više nego očigledno, jer ponovo njegovo vraćanje u pritvor to potvrđuje. Nekim političarima, koji trebaju odgovarati, smeta Radončić, jer nema dlake na jeziku i koji govori istinu.

una-selman-zilic

Una Selman-Žilić

- Mislim da je sve to veoma neozbiljno i da se na takav način ne ponaša pravna država. Pravna država treba raditi po zakonu, za sve isto, a ne samo na jednom lideru pokazivati neku snagu.

sulejman-mulic

Sulejman Mulić

- Radončiću treba dozvoliti da se brani sa slobode. Već je prošlo 50 dana i naravno da mi nije drago što su ga priveli. Čovjek zaslužuje da se brani sa slobode, a on će dokazati da je nevin, u to skoro niko ne sumnja.

Goražde

esad-subo

Esad Šubo

- Nije mi jasno zašto je čovjek tako dugo u pritvoru ako čak i ratne zločince puštaju na slobodu. Prema mome mišljenju, to je namontiran slučaj, jer nekome nije u interesu da se Bošnjaci ujedine, a kad su SBB i SDA zajedno, ipak je to snaga.

fahrudin-hasovic

Fahrudin Hasović

- Radončić je i zatvoren zbog toga što zna više nego što treba znati o svojim političkim konkurentima. Mislim da je vrijeme da se taj čovjek konačno pusti i da, kao i mnogi drugi građani BiH, može dokazati svoju nevinost sa slobode.

faruk-alikadic

Faruk Alikadić

- Nadam se da će Radončić ubrzo biti oslobođen i pušten iz pritvora, jer mislim da nije zaslužio da ovako dugo bude zatvoren. Smatram da svako treba odgovarati za svoja djela, ali vidim da se on u svemu ne spominje mnogo.

azemina-spahovic

Azemina Spahović

- Dok ravnogorci hodaju slobodno i siju strah, a dok je gospodin Radončić u zatvoru, dotle Dodik i ovi nazovinaši, što su mu i smjestili da ode u zatvor, mogu da slobodno vladaju. Moje mišljenje je da je sve ovo namještaljka, na kraju će biti oslobođen.

amir-pezo

Amir Pezo

- Ja mislim da je to jedna velika urota protiv njega. I nije mi jasno kako jedan takav čovjek može biti u pritvoru toliko vremena, dok su pravi kriminalci i zločinci na slobodi. Uvjeren sam da Radončić nije kriv.

Sarajevo

mladen-kanlic

Mladen Kanlić

- Mislim da je sudski proces protiv gospodina Fahrudina Radončića politički montiran. U takvim procesima je teško dokazati bilo šta, tako da će tužilaštvo imati pune ruke procesa. Vjerujemo da će dokazati da je nevin.

ismet-djuzel

Ismet Đuzel

 - Sami početak procesa koji se vodi protiv Fahrudina Radončića je krenuo pogrešno. Mnogo je činjenica koje ukazuju da tu nešto nije uredu. Lideru jedne tako jake stranke kao što je SBB ovo se ne bi smjelo dešavati.

sacir-haskovic

Šaćir Hasković

- Sve što se događa ovih 50 dana samo govori o neozbiljnosti našeg pravosuđa. Gospodinu Fahrudinu Radončiću i svim građanima je poljuljano povjerenje u pravdu i sigurnost u ovoj državi. Godinama će trebati da se vrati.

radomir-golianin

Radomir Golijanin

- Ne priznajem državu s tri predstavnika tri naroda, jer je takva postavka pogrešna i puna političkih igara, a to se najbolje vidi i u ovom montiranom procesu. Prave kriminalce drže 30 dana pa ih puste, a na gospodinu Radončiću treniraju strogoću.

dzevad-karovic

Dževad Karović

– Tužilaštvo treba da u zatvore šalje ove koji pucaju na našu djecu po ulicama, a ne nevine ljude. Gospodin Radončić je jedina svijetla tačka naše politike, pa se nadam da će što prije izaći iz zatvora.

azem-mujic

Azem Mujić

– Montiranih procesa je uvijek bilo i bit će. Žalosno je da nekoga ko se zalaže za prosperitet, napredak i razvoj ove zemlje tako privode i zatvaraju. Mislim da on zaslužuje, ako ništa, bar da se brani sa slobode.

arnel-imamovic

Arnel Imamović

– Svima je jasno da se radi o montiranom političkom procesu. Njegova je greška što je neke ljude javno prozvao, pa pošto smo mi daleko od pravne države, gospodin Radončić to mora da trpi, ali će na kraju sigurno pobijediti.

amela-balic

Amela Balić

 – Nadam se da neće proći još 50 dana kako bi Tužilaštvo shvatilo da je još jedan čovjek u zatvoru. Žalosno je što neko poput gospodina Radončića mora trpjeti sve manjkavosti bh. pravosuđa, koje pojedinci zloupotrebljavaju.

jasmin-gagula

Jasmin Gagula

- Gospodin Radončić se uvijek borio za narod. Takvim ljudima treba dati da vode ovu državu, jer bi tada bilo puno bolje svima nama. Nažalost, i ovdje se pokazuje da nedužni ljudi najprije nastradaju, a njegov primjer je najočigledniji.

meliha-dovadzija

Meliha Dovadžija

– Sama činjenica da je Fahrudin Radončić ponovo zatvoren samo zato što se javnosti kratko obratio kada je pušten, dovoljno govori da se radi o montiranom političkom procesu, traže mu dlaku u jajetu. Zašto tako ne tretiraju kriminalce.

Bihać

rukija-delalic

Rukija Delalić

- Proces protiv Radončića prelazi sve granice razuma. Zar je on državni neprijatelj broj jedan kada mu se određuje pritvor strožije nego ratnom zločincu!? Ovo još nije viđeno u bh. pravosuđu.

vojic 

Emir Vojić

- Ne znam šta se želi postići s treniranjem strogoće nad Radončićem. Ljudi su tek sad kroz ovaj slučaj uvidjeli da pravosuđe u BiH ima svoje vaninstitucionalne mentore. To je sada svima jasno.   

vasva

Vasva Vidimlić

- Sve ovo više liči na pravosudnu sapunicu nego na poštovanje pravnih normi. Baš bih voljela znati kome je „stao na žulj“ svojim zahtjevima za pravdu pa da ga nastoje tako poniziti, ali, ako Bog da, neće uspjeti!

indira

Indira Ramić

- U bh. pravosuđe je involvirana politika, to je sada i pticama na grani jasno. Da nije tako, zar bi nam bilo ovako 20 godina nakon rata. I taman kada je malo krenulo nabolje, kada je Radončić najavio investicije, uhapsiše ga.

dervis

Derviš Ćirić

- Sve bude i prođe. Treba ostati hladne glave i smiren. Neće ovo dugo trajati i vrijeme će pokazati čiji su sve prsti bili uvučeni u ovo pravosudno-političko tijesto. Nadam se da će Radončić dostojanstveno dokazati da je nevin.

.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.