VIJESTI

Ispraćeno 45 vojnika OS BiH koji idu u mirovnu misiju u Afganistan

Radit će na osiguranju baze

Fena

9.6.2016

Svečanost ispraćaja 45 pripadnika pješadijske jedinice iz sastava Četvrte pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u misiju podrške miru u Afganistanu upriličena je u četvrtak u vojarni „Božan Šimović“ u Čapljini.

 - S obzirom da je sudjelovanje u mirovnim misijama jedna od osnovnih zadaća pripadnika OS BiH, smatram kako na ovaj način doprinosimo ugledu BiH u svijetu, te isto tako, pokazujemo našim partnerima u NATO-u da je BiH spremna i da može biti kredibilan partner zajedno sa svim ostalim članicama - kazala je ministrica obrane BiH Marina Pendeš.

 Dodala je kako je ulazak u NATO savez, zajedno sa članstvom u EU, prioritetni cilj BiH te da pripadnici OS BiH zasigurno doprinose tome da naša zemlja, između ostalog, bude prepoznata i kao zemlja koja zaslužuje da bude dio Alijanse.  

 Osvrćući se na veliki uspjeh naših vojnika u mirovnim misijama i za koje se ne veže niti jedan incident, ministrica je naglasila kako su se pripadnici jedince iz sastava Četvrte pješadijske brigade za misiju pripremali šest mjeseci i to kako, s profesionalnoga aspekta, tako i onog kulturološkoga.

 - Zbog toga se nadamo i vjerujemo da smo ih dovoljno pripremili da nikada ne mogu napraviti nikakav propust(...) Oni su se spremni suočiti se sa svim slučajevima i eventualnim problemima, a upoznati su i sa svim izazovima koje mogu očekivati - istaknula je ministrica Pendeš.

- Vojnici i vojnikinje BiH više od 15 godina služe u mirovnim misijama u svijetu, a preko 1200 pripadnika bilo je u misijama i predstavljalo BiH u svijetu - istaknuo je načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general pukovnik Anto Jeleč.

 Dodao je kako su Oružane snage opredijeljene da nastave tim putem i da bude kredibilan i jednak partner sa svojim prijateljima u svijetu na očuvanju mira.

 General pukovnik je najavio kako se u narednom razdoblju iznalaze mogućnosti da Oružane snage BiH svoj doprinos pojačaju i u UN-misijama.

 Po riječima brigadnog generala Tome Kolende, zapovjednika 4. pješadijske brigade OS BiH, u misiju danas odlazi 45 vojnika, od kojih su tri pripadnice ženskog spola, a radit će na osiguranju baze.

 Današnjoj svečanosti su prisustvovali najviši dužnosnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, na čelu s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, te predstavnici zapovjedništava i jedinica Oružanih snaga BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.