VIJESTI

FERGUSON: Neprihvatljiv jezik nekih lidera mnoge je zabrinuo

Britanski ambasador za "Avaz" nakon PIC-a

A. DUČIĆ

10.6.2016

Britanski ambasador Edvard Ferguson (Edward), koji je aktivno učestvovao na dvodnevnoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), u razgovoru za "Avaz" prokomentirao je neke od ključnih poruka ovog tijela. Međunarodna zajednica prekjučer je iznijela jasne stavove, ohrabrujući reforme, podržavajući odluku o popisu, te osudila zapaljivu retoriku.

Ferguson je podsjetio da je PIC uputio apel svim liderima da se suzdrže od negativne politike i politike podjela, radnji i izjava koje mogu imati samo efekt radikalizacije pojedinaca i zajednica, i koje samo odvlače energiju s hitnih reformi koje su potrebne ovoj zemlji.

Pozitivne odluke

- Mislim da je mnoge ljude zabrinuo neprihvatljiv jezik nekih političkih, društvenih i vjerskih lidera. Vjerujemo da lideri trebaju pokazivati znatno veću odgovornost te početi donositi pozitivne odluke koje će pomoći da ova zemlje krene naprijed u političkom, društvenom i ekonomskom smislu. To uključuje i postizanje hitnog kompromisa kako bi se omogućilo održavanje izbora u Mostaru u oktobru - istakao je Ferguson.

Ambasador Velike Britanije u našoj zemlji potcrtao je da je sramotno što još nema političkog rješenja za održavanje izbora u Mostaru.

- Vijeće za provedbu mira pažljivo prati situaciju i očekujemo da, prije svega, SDA i HDZ BiH dođu do dogovora bez daljnjeg odgađanja - rekao je Ferguson. 

Britanskog ambasadora upitali smo i da prokomentira izdvojeno mišljenje Rusije kada je riječ o putu BiH ka NATO-u te navode visokog predstavnika u BiH o tome da su srpski političari u prošlosti dali svoje potpise za članstvo u Alijansi.

- Pozicija Rusije u pogledu NATO-a dobro je poznata i oni imaju pravo da iznesu svoje mišljenje. Ali, kao suverena zemlja, samo BiH može odabrati hoće li htjeti da se pridruži Alijansi ili ne. Niko ne može donijeti tu odluku za vas. Ni NATO, ni Rusija. Ali, odluku ne morate još donijeti. Za sada, naš je fokus na tome da BiH dovedemo do tačke kada će moći primiti NATO Akcioni plan o članstvu, koji je formalno zatražilo Predsjedništvo BiH 2009. godine - pojasnio je Ferguson.

Daljnji napredak

Da bi do toga došlo, kako je naveo, potrebno je vidjeti daljnji napredak u procesu uknjižbe perspektivne vojne imovine u vlasništvo države BiH, u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH iz 2012. godine. 

- Nadamo se da će Predsjedništvo BiH uskoro donijeti odluku o Pregledu odbrane, kao okviru za jačanje i modernizaciju Oružanih snaga BiH - istakao je Ferguson.

Dodik opet o Inckovoj plaći

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je jučer u Istočnom Sarajevu da "PIC fingira neke velike sastanke te je krajnje vrijeme da se to ugasi i da ne postoji".

- Previše je intervencionizma u BiH. Stranci ne doprinose ničem dobrom u ovoj zemlji. Oni su se zaglavili u blato promjena Dejtonskog sporazuma. Visoki predstavnik je taj koji je devastirao politički sistem uspostavljen međunarodnim ugovorom i PIC se sastaje samo da bi opravdali njegovu veliku platu od 24.000 eura mjesečno i govorili kako je on neophodan - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.