VIJESTI

Podignuta optužnica za ratne zločine u Rogatici

Tužilaštvo BiH

Fena

18.8.2016

Postupajući tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Braneta Planojevića (1963.) nastanjenog u Rogatici za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika VRS VP, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata i Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

On se tereti da je u svojstvu  stražara i de facto zamjenika upravnika logora, tokom dvije godine u zatvoreničkom centru ''Rasadnik'', u kojem su bili nezakonito zatvarani civili bošnjačke nacionalnosti iz više sela, kao i samog grada Rogatice, a među kojim civilima su bili i žene, maloljetne osobe, starije osobe i ratni zarobljenici, lično sudjelovao u psihičkim i fizičkim zlostavljanjima, silovanju, ubistvima zatvorenika, kao i njihovim odvođenjima na prisilni rad.

Također, tereti se da je lično i direktno, zajedno s drugim osobama, počinio ubistvo pet osoba, zatvorenih civila i jednog ratnog zarobljenika, koji su odvedeni iz objekta ''Rasadnik'', kao i sudjelovao u silovanju jedne zatvorenice i nanošenju teških ozljeda zatvorenicima.

Od posljedica premlaćivanja, na svirep način, dvojici zarobljenika je nanesena snažna fizička patnja i duševna bol, dok su petorica zatvorenika, među kojima i ratni zarobljenik, pucnjem iz vatrenog oružja brutalno likvidirana, nakon čega su njihova tijela odnesena na nepoznatu lokaciju, od kada im se gubi svaki trag, a troje civila su naknadno ekshumirani i pronađeni.

Optuženi Planojević se također tereti da je pomogao u silovanju zatvorenice, na način da je izveo iz prostorije u kojoj se nalazila, a potom odveo u drugu sobu u sklopu zatvoreničkog centra, te sve vrijeme bio prisutan pored vrata i čuvao stražu dok je treća osoba uz prijetnju po njen život i njene porodice nad njom izvršila silovanje.

Optužnica je, zajedno s dokaznim materijalom, proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.