BIH

Predstavljena knjiga o procesu protiv Slobodana Miloševića

Unikatan historijski izvor Nevenke Tromp

E. S.

19.9.2016

Knjiga „Krivični proces protiv Slobodana Miloševića: nezavršeno suđenje“ autorice Nevenke Tromp, predstavljena je danas u Sarajevu.

O knjizi, koja na argumentiran način, snagom relevantnih činjenica i obiljem sudski verificiranih materijalnih dokaza „progovara“ o Miloševićevom režimu, te ideologiji i praksi tog razdoblja, govorili su Džefri Najs (Geoffrey Nice), bivši tužitelj Haškog tribunala (ICTY), advokatica Vasvija Vidović i Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Kako je istaknuto, knjiga se oslanja na činjenice iz arhiva ICTY-a koje se odnose na  nedovršeno suđenje Slobodanu Miloševiću, te predstavlja unikatan historijski izvor.

Radi se o arhivu koji uključuje dokumente iz državnih arhiva Jugoslavije i Srbije, a koji bi bez ovog suđenja ostali skriveni od javnosti narednih 50 i više godina.

- Šest godina sam radila na slučaju Slobodana Miloševića i trebalo mi je isto toliko godina da napišem knjigu od 300 stranica. Kada sam počela pisati ovu knjigu, željela sam je napisati tako da barem na neki način onemogućim ovako površno i manipulativno baratanje jednim malim dijelovima presude. Presuda Karadžiću, kao drugom najvišem političkom lideru za ratove koje su se dešavale na prostoru bivše Jugoslavije, je koncipirana na puno uži način nego što je bila koncpirana optužnica Miloševiću, koji je bio odgovoran za deset godina rata u tri različita geografska područja. Stoga, uspoređivati Karadžićevu presudu koja uopće nije imala istu pravnu teoriju i koja se odnosila na udruženi zločinački poduhvat, je apsolutno neodgovorno manipuliranje jedne određene strane koja i poslije svih ovih presuda i zločina želi ipak promovirati svoju varijantu pravde – poručila je Tromp.

Stoga se knjiga, prema ocjeni promotora, može razumijevati i kao svojevrsna „brana“ tom i takvom narativu, odnosno zloupotrebama u dnevnopolitičke svrhe kojima se najveći počinitelji zločina slave kao nacionalni junaci, te se nerijetko zagovara njihova rehabilitacija.    

Sadržaj knjige fokusiran je na različite aspekte te pokušava rekonstruirati što sudski arhiv govori o Miloševiću kao političkom vođi, o ideologiji koja je prethodila formuliranju velikodržavnog plana i instrumentima za realizaciju Miloševićeve politike od 1991. do 1999. godine, doprinoseći tako argumentiranoj interpretaciji historijskih događaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.