VIJESTI

Plenković: BiH će za Hrvatsku biti vanjskopolitički prioritet broj jedan

Premijer Hrvatske stigao u prvu zvaničnu posjetu BiH

Redakcija

28.10.2016

Novoizabrani predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković stigao je zajedno s delegacijom Vlade RH u dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Ovo je ujedno i prva posjeta hrvatskog premijera nekoj zemlji.

Plenković se sastao sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, s kojim je razgovarao o zajedničkim pitanjima dvije zemlje.

- BiH će za Hrvatsku biti vanjskopolitički prioritet broj jedan. To govorim sa punom odgovornošću. Posebno kada je riječ o evropskom putu BiH. Pokazali smo koliko se može pomoći kada ste dio EU i kada bez ikakvih rezervi sa najboljom namjerom želite pomoći i konkretno pomažete BiH. Došli smo kao prijatelji i sa ambicijom da u vremenu pred nama ostvarimo stabilnu političku saradnju. Zato želimo da sjednica Vlade bude referentna u smislu dogovora o budućoj saradnji - poručio je Plenković. 

- Također, želimo pomoći euroatlantski put. Imamo snažnu poziciju i vrsne stručnjake i na taj način želimo pomoći BiH. Istovremeno kao predsjednik Vlade RH naravno da ću poseban interes i brigu iskazivati za ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. Cjelovita saradnja će biti na obostrano zadovoljstvo i želimo doprinijeti kvalitetnoj saradnji - kazao je premijer Hrvatske.

Na jedno od novinarskih pitanja u vezi sa donošenjem izbornog zakona u BiH, kazao je:

"Donošenje izbornog zakona je stvar BiH, njenih stranaka i institucija. Mi smo tu da pomognemo, ali je odgovornost prvenstveno na njima".

Plenković je još naglasio da je Hrvatska prijatelj Bosne i Hercegovine i da će se prema "BiH ophoditi kao prema partneru".

Kako je ranije najavljeno, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske u BiH su stigli potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predsjednik Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Plenković će prvo posjetiti Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine gdje će se prvo susresti s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, a nakon toga i sa članovima Kolegija Zastupničkog doma i Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Novoizabrani hrvatski premijer u Sarajevu će se sastati i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i sa poglavarom Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem. Nakon tih sastanaka najavljen je i susret s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjom Topićem.

Kako je previđeno programom objavljenim na službenim stranicama Vlade RH, u subotu će se hrvatski premijer i delegacija susresti s rektoricom Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić i članovima Senata, nakon čega slijedi njegov susret s Upravnim odborom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Odmah nakon toga predviđen je susret predsjednika Vlade RH i delegacije s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Susret predsjednika Vlade RH i delegacije s provincijalom Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla fra Miljenkom Štekom predviđen je također za subotu, nakon čega slijedi obilazak Doma za siromašne studente Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla te obilazak Hrvatskog narodnog kazališta u izgradnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.