VIJESTI

Zajimović: Džamije su simboli naše egzistencije, važno ih je ponovo uzdići

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Fena

26.11.2016

Kamen temeljac za ponovnu gradnju Arnaudije džamije u Banjoj Luci, koja je srušena 1993. godine, mogao bi biti položen na proljeće.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović kaže da je Arnaudija pored Ferhat-pašine džamije bila dragulj kulture i historije BiH, te da je njena obnova veoma važna.

Poboljšanje uvjeta života

- Vakufska direkcija s organima i institucijama IZ-a u BiH radi na poboljšanju uvjeta života kako organa Islamske zajednice i njenih članova, tako i društva općenito – kazao je Zajimović.

Smatra da je Vakufska direkcija, s obzirom na veliki broj projekata koje realizira u društvu, korisna institucija te da bi je i državne institucije trebale prepoznati kao takvu, i donijeti zakone koji će Islamskoj zajednici vratiti vakufsku imovinu oduzetu u proteklim društvenim sistemima.

Kaže da ima velike planove za obnovu i gradnju vjerskih, kulturno-obrazovnih, historijskih te ekonomskih objekata koji će donositi prihode i upošljavati ljude.

Za sve planove potrebno je uraditi dobre projekte, ali naći i investitore, što je zahvaljujući ugledu i kredibilitetu koji IZ u BiH i njena Vakufska direkcija imaju u društvu, ali i u zemljama Bliskog istoka, Turske, Balkana i Evrope, olakšan problem.

Govoreći o vjerskim objektima, Zajimović navodi da će osim Arnaudije džamije, uskoro početi rekonstrukcija Baščaršijske ili džamije Havadže Duraka u Sarajevu i to je jedan od prioriteta Vakufske direkcije.

Završena je projektna dokumentacija, a u konsultaciji s Medžlisom IZ-a Sarajevo i Zavodom za zaštitu spomenika FBiH istaknuto je da se trebaju izgraditi i mokri čvorovi. Ukoliko Federalno ministarstvo za prostorno uređenje da saglasnost radovi će početi na proljeće. U januaru i februaru 2017. godine bit će provedena tenderska procedura.

U isto vrijeme započet će i rekonstrukcija Šarene džamije u Travniku. Radi se o projektu koji je mnogo zahtjevniji od Baščaršijske džamije.

- Naša je želja da realiziramo što više projekata koji su od interesa za društvo i državu, a svi nacionalni spomenici su od velikog značaja za društvo, sve su to objekti kulture, ali i, kako trenutne tako i potencijalne turističke destinacije. Vjerski turizam je u usponu, a vakufski objekti su, u tom pogledu, veoma značajne destinacije - potcrtao je on.

U tom kontekstu, dodao je, na prijedlog Medžlisa IZ-a Sarajevo, Vakufska direkcija je nedavno u Ankari pregovarala o adaptaciji i sanaciji Alipašine džamije u Sarajevu. Kupola i zidovi su napukli i to je znak da treba pomoći i hitno intervenirati u zaštiti ovog objekta.

Objektima koji su kao vakufi slovili među najvažnijim poput Aladža džamije, Arnaudije, Sinanbegove džamije u Čajniču, Vakufska direkcija u saradnji s medžlisima i drugim organima IZ-a, kao i državnim i entitetskim institucijama, želi ponovo dati značaj i dostojanstvo koje im pripada.

- Obnavljanjem ovih objekata mi ne osiguravamo samo prostor za klanjanje i obavljanje drugih vjerskih obaveza, već obnavljamo spomen na naše višestoljetno postojanje na prostorima gdje su džamije egzistirale. One su simboli naše egzistencije i zbog toga ih je važno ponovo uzdići. To je i dug prema našim vakifima koji su te džamije sagradili. Njihovo ponovno uzdizanje je dokaz da je vakuf neuništiv - naglasio je Zajimović.

Što se tiče obrazovnih projekata, Vakufska direkcija je na prijedlog reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, a zahvaljujući dobroj saradnji s Generalnom direkcijom vakufa iz Turske, osigurala sredstva za izgradnju studentskog doma Fakulteta islamskih nauka. Radovi su već započeli i bit će završeni za godinu dana, kada će primiti prve stanovnike, studente Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Lijep objekat

Radovi na obnovi Derviš-hanumine medrese u Bosanskoj Gradišci ovih se dana privode kraju.

- Ovo je izuzetno lijep objekt. Vratio je stari sjaj Bosanskoj Gradišci. U prošlosti je bio čisto obrazovnog karaktera, a sada će, osim obrazovnog biti i administrativni objekt, u kojem će biti smještene i prostorije Medžlisa IZ-a Gradiška - ističe.

Osigurana su i sredstva za  zamjenu stolarije, mokrih čvorova, sanaciju spavaonica Gazi Husrev-begove medrese, kao jednog od najznačajnijih vakufa Gazi Husrev-bega.

Također je Vakufska direkcija u saradnji s Medžlisom IZ-a Kiseljak za najmlađu populaciju pomogla izgradnju obdaništa u Kiseljaku. Novac za izgradnju osiguran je u saradnji s humanitarnom organizacijom "Al Najat" iz Kuvajta. Svečano otvorenje i puštanje u rad planirano je za manifestaciju Dani vakufa. 

Pri kraju je i izgradnja i opremanje Islamskog centra u Bužimu koji Medžlis IZ-a Bužim realizira u saradnji s Vakufskom direkcijom. Radi se o posebnom vakufu koji je u sebi objedinio vjerski, obrazovni i administrativni karakter.

U toku je  i realizacija obnove i izgradnje vakufskih objekata, ekonomsko-finansijske prirode, koji su u prošlosti služili za izdržavanje vjerskih i obrazovnih vakufa.

- Namjera je da vjerske objekte prati i ekonomska podloga. Takav objekt je Bazar u Mostaru s 22 dućana, čije svečano otvorenje je upriličeno u augustu ove godine. Realizirali smo ga u saradnji s Medžlisom IZ-a Mostar, a sredstva smo osigurali zahvaljujući našim prijateljima iz Saudijske Arabije. Projekt je zaživio, a prihodi će se koristiti u vjerske i obrazovne svrhe - naveo je Zajimović.

Na Hamzibegovom vakufu u Sanskom Mostu u saradnji s Medžlisom planira se izgraditi vakufski tržni centar, a u Sarajevu će biti izgrađen stambeno-poslovni objekt u ulici Odobašina.

- Mnogo je projekata koje planiramo realizirati. U pripremi su vrlo značajni projekti koje Uprava za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ-a u BiH planira realizirati u saradnji s Vakufskom direkcijom. Nadamo se uspjehu u realizaciji – zaključio je dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije IZ-a u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.