VIJESTI

Ličnost sedmice: Indikativna poruka Hoyt Brian Yeea

Visoki zvaničnik SAD odaslao je u četvrtak u intervjuu za "Avaz" nekoliko krucijalnih poruka

A. DUČIĆ

10.12.2016

Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee), prvi čovjek Stejt departmenta za evropska i euroazijska pitanja, te zamjenik pomoćnice američkog državnog sekretara Džona Kerija (John Kerry), odaslao je u četvrtak u ekskluzivnom intervjuu za "Avaz" nekoliko krucijalnih poruka bh. vlastima.

Ovaj visoki američki zvaničnik nedvosmisleno je utvrdio da korupcija muči pravosuđe, da BiH treba pravosudni sistem koji funkcionira, sudstvo koje će donositi fer odluke. A da to BiH nema, potvrdio je upravo Ji kazavši za naš list da građani od ovakvog pravosuđa nemaju visoka očekivanja. 

Zid šutnje

Šta još jedan američki političar ovog ranga može poručiti bh. vlastima kako bi konačno pokrenule temeljitu reformu pravosuđa? Vjerovatno svjestan činjenice da ovakvi zahtjevi kod onih političkih centara moći kojima odgovaraju zloupotrebe, nepotizam, uzurpacija institucija nailaze na zid šutnje, Ji putem našeg lista šalje poruku bh. društvu u cjelini:

- Ovoj državi trebaju lideri koji su posvećeni borbi protiv korupcije, ali prije svega jake institucije koje su u stanju da se odupru korupciji ili da je suzbijaju.

Poruke Hojta BiH su poruke Stejt departmenta ili državnog sekretarijata SAD nadležnog za provođenje vanjske politike. I Viktorija Nuland (Victoria), pomoćnica američkog državnog sekretara, dakle Hojtova nadređena, u maju ove godine obratila se građanima BiH putem videolinka sljedećom rečenicom:

- Nije tajna da je BiH već dugo vremena zemlja u kojoj je korupcija zaustavila reforme i obogatila političare na račun njenih građana!

Zabrana ulaska 

Neposredno prije toga, u martu ove godine, u pismu odaslanom Keriju, američki senator Rodžer Viker (Roger Wicker), kopredsjedavajući utjecajne američke Helsinške komisije, ukazao je na izrazitu korupciju među visokopozicioniranim političarima u BiH. 

Viker je tada u obraćanju Keriju zatražio kaznu za takve političare i predložio zabranu ulaska u Sjedinjene Države te zamrzavanje sredstava i njima i onima koji ih podržavaju. 

SAD, dakle, u kontinuitetu insistiraju na rješavanju rak-rane bh. društva, a to je korupcija. Vrlo dobro znaju šta se dešava u bh. pravosuđu, te ko zapravo stvarno upravlja BiH. Indikativno u svemu ovome jeste diplomatska ofanziva kojom SAD traže iskorjenjivanje korupcije u BiH. Prema logici stvari, nakon ovoga bi trebalo uslijediti temeljito pospremanje.

Iz biografije

Brajan Hojt Ji je pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja od avgusta 2013. godine. Ji je karijerni diplomata koji je obavljao niz važnih funkcija u američkoj administraciji, a na visoku dužnost u Stejt departmentu imenovan je s mjesta zamjenika ambasadora SAD u Hrvatskoj. Prije Hrvatske, u kojoj je boravio od 2010. godine, bio direktor Ureda Stejt departmenta za rekonstrukciju u Afganistanu, a prije toga tri godine obavljao je funkciju generalnog konzula SAD u Solunu, Grčka.
Od 2002. do 2005. godine bio je u misiji SAD u Podgorici, u vrijeme kada je Crna Gora bila dio tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Tokom dugogodišnje karijere nalazio se i na mjestu direktora za evropske poslove u Nacionalnom vijeću za sigurnost SAD (1999.-2001.), dok je tri godine prije toga bio zamjenik šefa kabineta tadašnjeg generalnog sekretar NATO saveza Havijera Solane (Javijer Solana). Bio je i na funkciji specijalnog pomoćnika američkog izaslanika za bivšu Jugoslaviju.

Rođen je u Kaliforniji, gdje je studirao na Berkli univerzitetu, a na Džordžtaun univerzitetu u Vašingtonu završio je školu za vanjske poslove.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.