VIJESTI

Ambasador Moor: Sada sam kućni prijatelj sa gospođom Fatom

Šef Misije OSCE-a posjetio povratnicu u Bileći

P. M.

21.12.2016

Šef misije OSCE ambasador Jonathan Moore posjetio je danas u Bileći Fatu Jaganjac, povratnicu u ovu opštinu.

Kako nam je nakon  posjete ambasadora Moora  rekla nana Fata, ona nema nikakvih problema, što je jedina Bošnjakina u Bileći.

- Nikakve probleme ja nemam. Da ima svak' k'o i ja dobro bi bilo. Fala mu što me je posjetio. Meni je uvijek bilo fino u Bileći. Ja sa svakim fino živim. Ko me ne voli ne volim ni ja njega, ja sa njim nemam posla. Dolaze mi svi, svak me obilazi, svake vjere, i ja sa svakim fino.  Ja nisam puno ništa tražila. Samo nek me niko ne bije (smijeh). Bit će dobro ako Bog da.  Mi smo i na malo zadovoljni. Hvala vam zdravo bili. Moja vrata su svakome ko je dobre volje uvijek otvorena - sa osmjehom je prepričala novinarima svoj razgovor sa poznatim gostom nana Fata.

Ambasador Moor je govoreći o tome šta mu je nana Fata tražila rekao da ona kao i svi želi samo mir

- Nana Fata traži što više mira, kao i mi svi na ovoj planeti, za Bileću, za BiH, za čitav svijet. Meni je velika- ogromna čast svaki put kada sam pozvan da idem u privatnu kuću, i danas kod gospođe Fate. Ja sam imao tu priliku i zadovoljstvo, gdje smo govorili, ne o politici i političarima, nego o konkretnom životu, praktičnim pitanjim, o unukama koje se nalaze u Janji. Mi smo govorili o nadi da će život svima biti bolji. Drago mi je da sam imao i tu priliku. Ako smjem da kažem da smo sada kući prijatelji, gospođo Fato. To je pravo zadovoljstvo - upitao je Moor, što je Fata potvrdila.

- Ako Bog da - odgovorila je Fata.

Zahvaljujući se na posjeti i interesovanju za IZ Bileća gospodinu Mooru, Sadet efendija Bilalić, glavni imam za Bileću i Gacko je rekao da posebno ističe ambasadorovo interesovanje za stanje vakufske imovine na ovom terenu.

- Po popisu iz 1991. godine ovdje je bilo nepunih tri hiljade bošnjaka, a sada je svega dvadesetak povratnika. Oni na neki način nisu spremni za sve izazove koji se tiču obnove infrastrukture i povratka vakufske imovine i iznio sam zaista jedan veliki problem koji se tiče gradskih mezara, koji su na neki način uzurpirani. Dobili smo obećanje da će se OSCE na neki način uključiti u ovaj problem. U posljednje vrijeme OSCE zajedno sa IZ BiH učestvuje u nizu projekata koji vode ka jednom međureligijskom dijalogu i toleranciji. Naš cilj i obaveza IZ ovdje je da radimo na suživotu sa našim komšijama i da očuvamo vakufsku imovinu, i ono što je ovdje bošnjaka da im pružimo svaki vid pomoći, ne samo vjerske, nego i socijalne i svih drugih - zaključio je efendija Bilalić.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.