VIJESTI

Edita Đapo: Još više iskoristiti potencijale turizma!

Federalna ministrica o planovima za 2017. godinu

A. DUČIĆ

2.1.2017

Uprkos rekordnoj 2016. godini prema broju turista, Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, s ministricom Editom Đapo (SBB) na čelu, želi ići korak dalje s reformama u ovoj oblasti.  

- Turizam predstavlja jednu od ekonomski najbrže rastućih grana u našoj državi, granu koja može biti naša komparativna prednost zbog svih svojih historijskih i prirodnih ljepota kojima naša zemlja obiluje. Stoga u ovoj godini treba očekivati popravku mnogih zakonskih rješenja - ističe Đapo za "Avaz".

Pooštrene kazne

Zbog utvrđenih manjkavosti Zakona o turističkoj djelatnosti u primjeni, ističe ona, opredijelili su se da ponude jedinstven Zakon o turizmu FBiH. Osim njega, u parlamentarnoj proceduri je i Zakon o boravišnoj taksi, a vrlo brzo će i Zakon o ugostiteljstvu biti pred Vladom FBiH. Ovaj set zakona bi, cijeni ministrica, trebao u potpunosti urediti i unaprijediti sektor turizma. 

- Cilj je posebno zaštititi potrošače, jer se uvode bankarske garancije turističkim agencijama, smanjuje se siva ekonomija, ukidaju se parafiskalni nameti, skraćuje se potrebno vrijeme za registraciju poslovnih subjekata, pa se time rasterećuje privreda i potiče privatna inicijativa. Također, uvode se u sistem svi poslovni subjekti koji se bave turizmom, a posebno privatni iznajmljivači - kaže Đapo.

Dodaje da su pooštrene kazne za nepoštivanje zakona, propisani način i organizacija turističkih organizacija koje će biti pravna lica, s pravima i obavezama. Dodaje i da se uređuje oblast turističkih vodiča.

Ministarski sastanak

Podsjeća da je Federalno ministarstvo pokrenulo inicijativu prema Vijeću ministara BiH za usvajanje strateških dokumenata i državne strategije da bi se deblokirala IPA 2 sredstva za oblast okoliša i klimatskih promjena.

- Želimo da u 2017. BiH bude domaćin jedne konferencije o okolišu, koja bi okupila najznačajnije institucije, evropske, regionalne, zatim nevladin, privatni i Vladin sektor. Također, održat će se ministarski sastanak u Energetskoj zajednici, jer okoliš dobiva sve više na značaju i sve više ima direktiva iz okoliša u samoj Energetskoj zajednici - navodi ministrica Đapo.

edita-djapo-1

Đapo: Deblokirati novac iz IPA 2

Uređenje okoliša

Mnogo toga se, kaže Đapo, u proteklom periodu uradilo i na uređenju oblasti okoliša, što predstavlja poticaj za dodatni napor u 2017. godini.

- Utvrdili smo nacrte zakona o zaštiti okoliša, o Fondu za zaštitu okoliša i energijske efikasnosti te o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom. Svi su usmjereni ka uređenju sektora okoliša, poboljšanju njegovog stanja, unapređenju sistema upravljanja otpadom te poboljšanju energetske efikasnosti - ističe Đapo.

Sarajevu vratiti sajamsku važnost

- Trebamo vratiti BiH, a posebno Sarajevu, sajamsku važnost koju je imao nekad u prošlosti. Također, učešće i predstavljanje BiH na strateškim sajmovima u inozemstvu bit će u našem posebnom fokusu - kaže Đapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.