VIJESTI

Stoltenberg: NATO je spreman za aktivaciju MAP-a, ali kad vojna imovina bude uknjižena

Generalni sekretar NATO-a sastao se s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu

Mi. K.

2.2.2017

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom radne posjete Bosni i Hercegovini sastao se danas s članovima Predsjedništva BiH. 

Nakon sastanka na press konferenciji novinarima se obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić te kazao da u BiH postoji puni koncenzus da se što prije aktivira Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u.

On je istakao da u vezi aktivacije MAP-a postoji apsolutni koncenzus ne samo u Predsjedništvu BiH, već i među političkim strankama. 

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH usvojilo pregled odbrane nakon nekoliko godina blokada i da će on biti osnovana kretanja razvoja Oružanih snaga BiH. Osim toga usvojeni su i ostali propratni planovi koji predstavljaju značajna politička dostignuća. 

Knjiženje vojne imovine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da knjiženje vojne imovine u BiH ide, ali da taj proces teče sporije od očekivanog zbog političke nesaglasnosti, ali i zbog velikih problema u vlasničkim listovima.

Na pitanje novinara postoji li u BiH puni koncenzus o ulasku BiH u NATO, Ivanić je kazao da je preuranjeno raspravljati o tome jer naša zemlja još uvijek nema aktiviran ni MAP.

Stoltenberg se na početku zahvalio na učešću BiH u misijama u Afganistanu te doprinosu u borbi proitv globalne prijetnje terorizma. 

- Cijenimo to što ste donirali municiju Iraku i doprinijeli borbi protiv ISIL-a. BiH je kandidat za članstvo u NATO i imate potrebne instrumente koji vam mogu omogućiti da napredujete. NATO je spreman za aktivaciju MAP-a, ali kad vojna imovina bude uknjižena uz reforme u oblasti sektora sigurnosti - naglasio je Stoltenberg.

Poručio je da je dokument "Pregled odbrane" korak naprijed te pozdravio napredak i snažnu posvećenost da uraditi još više.

- Kroz NATO BiH će se još više približiti EU. Mi želimo pomoći da BiH implementira Pregled odbrane, ali naglašavam da podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet BiH - kazao je Stoltenberg.

mg-4745

Stoltenberg: Najbolji način da se izbjegne vanjski utjecaj jesu jake institucije (Foto: S Saletović)

Stoltenberg je prokomentarisao i sigurnosnu situaciju na Balkanu, kazavši da NATO ne želi bilo kakvu eskalaciju sukoba na Balkanu.

- NATO je vidio izvještaj o utjecaju Rusije na Balkanu, a posebno utjecaja Rusije prije izbora na Crnu Goru. Pratimo i radimo sa partnerima da ojačaju obavještajni kapaciteti pa tako i sa Crnom Gorom - kazao je. 

Stoltenberg je istakao da najbolji način da se izbjegne vanjski utjecaj jesu jake institucije koje se mogu oduprijeti utjecaju i nastaviti s demokratskim procesima.

Na novinarsko pitanje da li će NATO, prema pisanju nekih medija, vojno intervenirati u slučaju bilo kakvih nemira u BiH, Stoltenberg je kazao da nema nikakvih planova za intervenciju u BiH u bilo kakvom smislu.

Borba protiv radikalizacije

- NATO je partner BiH. Naša agenda je da se pomogne BiH u reformama. Mi pomažemo suverenoj državi čiji integritet poštujemo. Nije nama da potičemo BIH da postane član NATO-a već na vašoj državi da o tome odluči - kazao je Stoltenberg.

Ivanić i Stoltenberg upitani su da prokomentiraju i borbu protiv radikalizacije u BiH. Ivanić je rekao da je zahvaljujući izmjenama zakona koji sankcionira bh. građana koji idu na strana ratišta, te izrečenim sankcijama, broj onih koji se odlučuju na odlazak u Irak ili Siriju drastičnoi smanjen, dodavši da obavještajna služba i sigurnosne agencije, iapk, budnim okom prae situaciju.

Stoltenberg je izajvio da ga raduju Ivanićeve riječi o smanjenju broja stranih boraca iz BiH odavši da NATO pomno prati situaciju na Balkanu. Pocrtao je važnost uloge i vjerskih lidera u BiH po ovom pitanju odnosno, kako je rekao, u odbrani otvorenog društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.