VIJESTI

Nada za roditelje posebnih djevojčica i dječaka

Inkluzija u PU Kids Land u Sarajevu

S. ALAGIĆ

3.2.2017

Uposlenici Predškolske ustanove (PU) Kids Land iz Sarajeva od 26. do 29. januara prisustvovali su seminaru u Dubrovniku čiji je glavni tematski dio bio prilagođavanje nastavnih sadržaja za djecu sa teškoćama u razvoju. S obzirom na to da je PU Kids Land inkluzivna predškolska ustanova, uprava vrtića uvijek pronalazi načine za dodatnu edukaciju kadra kako bi djeci sa poteškoćama u razvoju pružili najbolji mogući edukativni program.

Predavanja na temu prilagodbe rada za djecu s teškoćama u razvoju držale su Edinalda Jakubović, Emrisela Delić i Refija Butković, defektolozi oligofrenolozi. Inkluzija podrazumijeva pravo sve djece na obrazovanje, počev od predškolskog uzrasta, do visokog obrazovanja. Ona obuhvata djecu sa smetnjama u razvoju, djecu sa invaliditetom, djecu iz marginalizovanih grupa, te darovitu djecu.

- Smatramo da se sve navedene grupacije trebaju naći u redovnom obrazovnom sistemu. Također smatramo da je prilagodba obrazovnog sistema potrebna kako bi svako dijete shodno svojim mogućnostima napredovalo i usvajalo gradivo, što bi podrazumijevalo da se svakom djetetu prilagođavaju sadržaji i brzina usvajanja istih – kazala je Anela Rondić, portparol PU Kids Land.

- Biti majka djeteta sa posebnim potrebama jeste jako teško, ali je riječ o jednoj posebnoj emotivnoj vezi koja puno traži, ali isto tako mnogo i daje. Rečenica koju mi je uputila doktorica kada sam nakon dva mjeseca provedena na Neonatološkoj klinici odvela dijete kuci bez prave dijagnoze i s pitanjem "šta će biti s nama", bila je strpljenje. I zaista, morate imati puno energije i strpljenja za posebno dijete. Ne želim reći drugačije jer, kako i same odgajateljice moje djevojčice kažu, ona nije drugačija od ostale djece, ista je kao i drugi.

Sretna sam što je upravo tako gledaju u vrtiću Kids Land koji je jedini imao sluha za moje dijete, potrebu za njegovom socijalizacijom, zapravo njegovo pravo na druženje sa vršnjacima, igru, učenje...Jer, nakon ponuđenih tri sata u vrtićima JU Djeca Sarajevo, sjedenja djeteta u ćošku neke prostorije, kucanja na vrata skoro svih vrtića u Sarajevu, uprava Kids Landa objeručke je prihvatila veliki zadatak iako su  2015. i sami bili na početku izuzetno zahtjevnog posla. Ali, borili smo se zajedno, prva godina je bila jako teška, ali nismo odustali. Djevojčica je sada već predškolac i Kids Land je, mogu slobodno reći, njen drugi dom. Jer, jedino tamo mogu bez velike brige ostaviti dijete sedam- osam sati i znati da je sretno sa Ninom, Eminom, Anelom, Admirom, Vedom, Amelom, naravno i njenim drugarima...Njeno navikavanje na ostalu djecu i njihovo prihvatanje djevojčice koja ih, istina je, ne može pratiti u korak baš u svemu zahtjevalo je dosta vremena, ali, rezultati su tu, kao i općenito njen veliki napredak koji je iz dana u dan sve vidljiviji. Zato moja topla preporuka za Kids Land svima!“ – kazala je Senida Aletić majka posebne djevojčice.

Iako ulazak inkluzije u sve nivoe obrazovanja sporo teče menadžment PU Kids Land kao i odgajatelji smatraju da je potrebno mnogo rada i truda da bi se ova humana ideja sprovela u djelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.