VIJESTI

Bosanci rekorderi u nogometu, plesu, kuhanju, razbijanju kokosa, limenki...

Ginisov knjiga: Naši građani po brojnim vještinama poznati u svijetu

N.Katica

16.2.2017

Najbrži autogol na Svjetskom nogometnom prvenstvu i najmasovniji valcer u kojem je učestvovalo čak 1.510 parova, broj smrskanih limenki jednom rukom u minuti, samo su neki od rekorda koji su se našli u Ginisovoj knjizi, a postavili su ih Bosanci i Hercegovci.
 
 Najveća džezva

Najbrži autogol postignut je dvije minute i osam sekundi od početka utakmice. Postigao ga je bh. reprezentativac Sead Kolašinac na utakmici između BiH i Argentine u Rio de Žaneiru 15. juna 2014. godine.

Svjetski rekord postavila je 19. avgusta 2014. i Turistička organizacija Prnjavor, u čijoj je organizaciji napravljena najveća riblja čorba na svijetu, teška čak 3.804 kilograma.

kotlic-prnjavor

Najveća riblja čorba na svijetu napravljena u Prnjavoru 

Bosanac Malik Čabaravdić upisan je u Ginisovu knjigu rekorda pod sekcijom „najveća džezva na svijetu“. Visina njegove džezve je 1,24 metra, a promjer 95 centimetara.

I Tuzla je zabilježena u knjizi rekorda, kao grad u kojem je otplesan najmasovniji valcer na svijetu. Na Trgu slobode 7. maja 2010. plesalo je čak 1.510 parova. 

Na listi Bosanaca rekordera nalazi se i prvi golman bh. nogometne reprezentacije Asmir Begović. Najveća udaljenost s koje je postignut gol u jednoj takmičarskoj nogometnoj utakmici iznosi 91,9 metara, a postigao ga je Begović igrajući za Stouk siti.

asmir-begovic-ginis

 I Begović je Ginisov rekorder 

Muhamed Kahrimanović, Bosanac koji živi u Njemačkoj, Ginisov je rekorder u čak 12 disciplina u kojima su um, snaga i vještina u prvom planu. Ovaj čovjek sposoban je rukama razbiti i slomiti ono što se drugima čini nezamislivim.

Tako je, između ostalog, u jednoj minuti uspio smrskati čak 118 kokosovih oraha. Također, razbio je i 43 kokosa jednom rukom zavezanih očiju, a u Pekingu je 7. decembra 2011. godine postigao još jedan svjetski rekord - jednom rukom uspio je smrskati 74 limenke.

muhamed-kahrimanovic-4

 Kahrimanović: Rekorder u 12 disciplina

Novi pokušaj

Edin Kajević, majstor tekvondoa i nosilac titule crni pojas 4. dan, u Visokom je 2015. postavio svjetski rekord u razbijanju kokosovih oraha laktom. Tada je uspio razbiti čak 58 kokosa u jednoj minuti. Iste godine oborio je još jedan svjetski rekord, kada je u minuti razbio 62 limenke pune pića. 

Kajević je za „Avaz“ kazao kako se trenutno priprema da postigne još jedan rekord. 

- Pokušat ću 25. marta u Visokom oboriti Ginisov rekord u lomljenju bejzbol-palica. Moram slomiti minimum 31 palicu u minuti da bih postavio novi rekord – rekao nam je Kajević.

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja rekorderki u plesu kvadrila. Ukupno 33.202 osobe postavile su zajednički rekord u ovom plesu, a zemlje učesnice, osim BiH, bile su Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Mađarska, Češka i Slovačka.

Rekordi se bilježe od 1955.

Ginisova knjiga godišnji je pregled svjetskih rekorda, kako ljudskih postignuća tako i prirodnih fenomena. Prvi put ju je objavila 1955. godine pivara „Guinness“, a danas se objavljuje u više od stotinu zemalja širom svijet, na više od 23 jezika.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.