OBILAZAK RADOVA

Načelnik Čengić i ministrica Hota-Muminović obišli radove na OŠ "Edhem Mulabdić", preko 7 miliona za obrazovne objekte u Starom Gradu

Projekat je vrijedan oko 530.000 KM, koje je izdvojilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, dok je Općina provela tendersku dokumentaciju

Načelnik Čengić i ministrica Hota-Muminović obišli radove na OŠ „Edhem Mulabdić“, preko 7 miliona za obrazovne objekte u Starom Gradu. Općina Stari Grad

Marketing

10.5.2024

Općina Stari Grad Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo realizuju projekat „Energetska efikasnost“ u OŠ „Edhem Mulabdić“.

Općinski načelnik Irfan Čengić i ministrica Naida Hota-Muminović, obišli su radove na ovoj školi.

Kroz prvu fazu projekta, na školi je ugrađeno oko 90 novih prozora i izvršeno je utopljavanje učionica i prostorija unutar škole, kao i sanacija podrumskih prostorija objekta. Na sve ugrađene prozore postavljene su i nove klupice.

Projekat je vrijedan oko 530.000 KM, koje je izdvojilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, dok je Općina provela tendersku dokumentaciju. U prethodnim danima na krovu škole saniran je svjetlarnik, a predstoji još rekonstrukcija kupole. Cijena ove faze radova iznosi oko 45.000 KM.

Općina Stari Grad - Avaz
Općina Stari Grad - Avaz
Općina Stari Grad - Avaz
Općina Stari Grad - Avaz
Općina Stari Grad - Avaz

Kako bi objekat škole bio u potpunosti završen preostalo je još da se uradi tekuće održavanje fasade, u smislu njene sanacije i farbanja. Ova faza radova je u toku, a njena vrijednost iznosi 127.847,23 KM.

“Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo i Općina Stari Grad realizuju projekte obnove i sanacije obrazovnih objekata vrijedne oko 7 miliona KM. Osim OŠ „Edhem Mulabdić“, radi se i na OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“, Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, Ekonomskom fakultetu, Vrtiću „Agan Bostandžić“ na Širokači. Također, pripremaju se projekti za solarne panele na školama Vrhbosna i na Sedreniku, te za krov sportske sale Prve bošnjačke gimnazije”, naglasio je načelnik Čengić.

Ministrica Hota-Muminović izrazila je zadovoljstvo što su rezultati ulaganja u školu već vidljivi.

“Prije svega, zahvaljujem kolektivu Osnovne škole ‘Edhem Mulabdić’ na čelu sa direktoricom Amelom Avdić, na aktivnom radu na kreiranju zdravijeg i boljeg ambijenta za rast i razvoj naše djece. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje konstantno ulaže u škole, kroz različite projekte i saradnje, između ostalog i saradnju sa našim partnerima u radu, Općinom Stari Grad i Gradom Sarajevo. Rad na poboljšanju uslova podrazumijeva različite investicije, pa tako i one koje se odnose na ambijent u kojem će se provoditi odgojno-obrazovni procesi, jer našu djecu oblikuju i uslovi unutar kojih se učenje odvija. Izuzetno nas raduje kad vidimo konkretne rezultate našeg rada, oni nas motivišu da radimo više i bolje”, izjavila je resorna ministrica.

Općina Stari Grad je, putem Službe za lokalni razvoj, za projekat OŠ „Edhem Mulabdić“ osigurala projektno-tehničku dokumentaciju, provela kompletne procedure izbora izvođača radova, kao i nabavku usluge tehničkog nadzora nad radovima, te ishodovala sva neophodna odobrenja i saglasnosti za radove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.