KOLUMNE

MINUTA: Evropska unija, bratstvo i jedinstvo

Piše: Bakir Hadžiomerović

9.2.2018

Crveni karton nesposobnoj bosanskohercegovačkoj vlasti, koji je friško stigao iz Evropske unije, argumentiran je, opravdan i, na koncu, očekivan. Ipak, ukoliko bi se ozbiljno i odgovorno prihvatile (pre)poruke iz Brisela, to bi moglo imati čak i ljekovito dejstvo za naše, poprilično zapušteno društvo.

Prvi čovjek Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prvi je potrčao da nedvosmislene kritike i negativne ocjene vlastitih reformskih poduhvata premodulira i pretoči u pohvale te podršku politici koju godinama personificira. 

Kamo puste sreće da je barem na toj nesretnoj pres-konferenciji, sklepanoj samo njemu u čast, izgovorio mrvicu istine i državnički upozorio bh. javnost na dramatičan zastoj u EU integracijama.

Jok! Umjesto toga, „mister predsjedavajući“ okupljene je novinare bezuspješno uvjeravao da više vjeruju njemu nego vlastitim očima i ušima. Aferim!

Šef Delegacije EU u našoj zemlji Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) u „Avazu“ je jučer u više navrata ukazao na važnost borbe protiv korupcije, prizivao je neovisne, profesionalne i hrabre tužitelje te izgradnju sistemske platforme gdje će svi građani biti jednako tretirani pred zakonom.

Kad bi Vigemarkove riječi oslobodili uobičajenog diplomatskog celofana, postalo bi jasno kako Evropa političku kontrolu nad bh. pravosuđem smatra najvećom kočnicom napretka naše zemlje. Stara je to priča, a Vigemark zapravo nije rekao ništa novo.

Jer, i vrapci na oluku Centrale SDA znaju da negdje, u „polumraku poznate sobe“, postoje tužitelji i policajci što su vazda spremni kriminalizirati i iza rešetaka strpati svakog „neprijatelja“ kojeg režim odredi i nanišani. U jedinstvu (politike, policije i tužiteljstva) je snaga.

Iz evropske perspektive to se bratstvo među čelnicima vladajuće stranke i funkcionera represivnog aparata bolje i jasnije primjećuje nego iz ovog našeg, donjeg rakursa posmatranja.

Zato kontinuirano i dobivamo odbijenice iz EU. I to će se nastaviti. Sve dok se stvari potpuno ne promijene. I dok politika ne skine šapu s institucija za provođenje zakona i reda u ovoj zemlji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.