KOLUMNE

MINUTA: Čudna jada od maškarijada

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

13.2.2018

Karnevali postoje zbog zabave. Odrasli k'o djeca, djeca k'o odrasli. Zajedno. Veseli i sretni. Vanredno raspoloženi, prerušeni i maskirani. Dovoljno slobodni da nakratko budu drugačiji.

Najpoznatije karnevalske maškare u BiH jesu one što se svake godine u ovo doba održavaju u Čapljini. Tada „civilnu vlast“ u gradu na jugu Hercegovine preuzmu vitezovi i hajduci, kauboji i Indijanci, klovnovi i vještice...

Međutim, opet se pokazalo da kod nas baš ništa ne može do kraja ispasti normalno, civilizirano i dostojanstveno. Naprotiv, ovdje se i bezazlene maškare u sekundi zloupotrijebe za širenje mržnje, prljavu dnevnu politiku i demonstraciju primitivizma. Slavili su tako u Čapljini sudski presuđene ubice, a izveden je i morbidni performans sa sahranjivanjem živa čo'jeka.

Čudna jada od maškarijada! Jer, baš sve je maškarijadno u lutkokazu sa spaljivanjem haškog sudije koji je na višegodišnje i pravosnažne zatvorske kazne osudio članove udruženog zločinačkog projekta. Uostalom, kakvom je (ne)umu smiješno to što je pod komandom šestorice haških osuđenika (od kojih je jedan i sam umro od zločinačke ruke) stradalo više hiljada nevinih ljudi?

Možda je, kontam, krivo mlako pivo kad se pod dobru provalu pokuša podvaliti prilično neduhovito organiziranje dženaze bilo kome, pa makar i neuspješnom političaru. Uz sve one maskirane partizane, ustaše i hodže. S petokrakom, državnom zastavom i tabutom koji čeka rahmetliju što doći neće...

Iako bi se javno ismijavanje dženaze glat moglo podvesti pod ozbiljan šovinizam, a samim tim proizvesti i stanovite krivičnopravne posljedice, nije realno očekivati da će organi reda i zakona u ovom slučaju poduzimati konkretnije aktivnosti. Jer, znamo to, čapljinski karneval postoji zbog zabave. Tu se jedni dobro zabavljaju na račun drugih. Malo ih spaljuju, malo sahranjuju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.