KOLUMNE

MINUTA: Zadruga, SDA i amnestija

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

16.2.2018

Vatreno je bilo na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDA. Posvađane stranačke glavešine pošteno su se izvrijeđale. Za sada, najveću je cijenu platio moćnik iz Banovića. Mirsad Kukić uklonjen je s funkcije šefa stranke Tuzlanskog kantona. I to po direktnom nalogu Bakira Izetbegovića. Kojem je upravo Kukić osigurao presudnu podršku za trijumf na prošlim izborima. Činio je to prijetnjama, kupovinom glasova, crnim finansijama, uticajem u banovićkom rudniku... Uostalom, narod (sve) zna.

Iako se očekivalo da će pod noge članova stranačkog predsjedništva ritualno pasti i glava Dine Konakovića, to se, ipak, nije dogodilo. Barem ne po tarantinovskom scenariju kakav se najavljivao. Jest da je premijer KS praktično izbačen iz SDA, ali o tome koliki mu je značaj rukovodstvo stranke posvetilo, dovoljno govori i podatak da nije ni spomenut u zvaničnom saopštenju objavljenom nakon sjednice.

Zanimljivo, mudro su prešutjeli i aferu „Zadruga“. Stoga i ne možemo (sa)znati da li se preksinoć u Mehmeda Spahe 14 govorilo o desetinama miliona maraka koje su oprane i opljačkane preko stranačkih tajkuna, polugazdi, prijatelja i, naravno, dragog predsjednikovog zeta. Za one koji za njega još nisu čuli, a takvih uglavnom nema, zet je Mirsad Berberović. Zovu ga Braco. I neprevaziđeni je stručnjak za vodovodne cijevi.

Stara mudrost kaže da je neke stvari najpametnije ignorisati.

Zato se valjda SDA ne oglašava o kriminalu u predmetu „Zadruga“. K'o da gledam, Izetbegović i kompanija sad bi se dobrovoljno prijavili čak i u onaj istoimeni rijaliti TV šou samo kad bi bili sigurni da će ih to amnestirati od aktivne uloge u „Zadruzi“ koja se prikazuje u sarajevskom Kantonalnom tužiteljstvu. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.