KOLUMNE

MINUTA: Preselila Federalna vlada

Piše: Bakir Hadžiomerović

21.2.2018

Osim što rijetko ispunjava vlastita obećanja, federalni premijer Fadil Novalić tradicionalan je i pomalo konzervativan tip. Ipak, dođu tako dani kad u njemu bukne strast za promjenama. Ovih je dana Novalić, eto, svečano uselio u novi kabinet. I nije samo premijer promijenio adresu, preselila je kolektivno kompletna Federalna vlada. Kako ono kažu, na bolje i ljepše mjesto...

Mediji javljaju da je tokom velike seobe dolazilo i do verbalnih sukoba između vladajućih velikodostojnika. Tako je, kažu, ministrica finansija premijeru Novaliću zamjerila što joj je pokušao podvaliti mračan, kvadraturom ograničen i, samim tim, neuvjetan i ponižavajući kabinet. Jelka Milićević je, glasine dalje kruže, ovog puta bila spremna ići do kraja, te svoju ministarsku funkciju, zajedno sa svim onim savjetnicima i pripadajućim tehičkim osobljem, identificirati, locirati i transferirati. U Mostar.

Zahvaljujući Novaliću, to se ipak nije dogodilo! On je već okrečenu kancelariju, unaprijed pripremljenu za smještaj premijera, džentlmenski ustupio ministrici. I mirna Federacija...

Zbilja ima nešto duboko crnohumorno u činjenici što je entitetska vlada odlučila svoje sjedište preseliti baš u centralu „Energoinvesta“. Jer upravo su lešinari iz SDA, svi oni bukvići, brankovići, čengići, znani i neznani direktorčići i stranački fićfirići, četvrt stoljeća uporno i kriminalno čerupali Blumovo čedo, to čudo od preduzeća i bivšeg igrača svjetske klase.

Iako je preživio posljednji rat, „Energoinvest“ su dokrajčile pljačkaško-stranačke uprave. Zato, dok na ovozemaljskim ostacima „Energoinvesta“ zidaju kabinete svoje vlade, premijera i ministara, SDA-ovci zapravo najilustrativnije opisuju sami sebe. I strvinarski karakter vlastite vlasti.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.