KOLUMNE

MINUTA: Čistilište za 7. kongres

Piše: Bakir Hadžiomerović

23.2.2018

Sukobi u SDA se ne smiruju. Naprotiv, najavljuju se još brutalniji obračuni. Bakir Izetbegović trenutno stanje opisuje kao „čišćenje redova i uvođenje reda i discipline pred izbore“.  

Teško je i nabrojati sve one koji su u posljednje vrijeme izbačeni iz stranke. Neki će tek dobiti crveni karton. Ipak, najzvučnija imena svakako su aktuelni premijer KS Dino Konaković te banovićki car pare i magle Mirsad Kukić.

I dok Konakovićevo „množenje s nulom“ prolazi bez ozbiljnijih unutarstranačkih potresa, razvod s Kukićem SDA će skupo platiti. Niko, naime, u ovom trenutku ne može procijeniti koliko još SDA-ovaca pozicioniranih po raznim parlamentima i općinskim vijećima kontrolira banovićki moćnik. Ne zna to ni Izetbegović, iako se momački trudi prikriti vlastito neznanje.

Neko pametan je zaključio kako čelnici SDA najtačnije govore o sebi onda kada se međusobno optužuju za počinjene aferime. Ničeg drugog u tim sukobima nema osim borbe za vlast, kontrolu stranačkih poslova i budžetskog novca. Zato kad ovi samozvani odmetnici-pravednici tvrde suprotno, znajte da ne govore istinu.

Na ovogodišnje izbore SDA izlazi posvađana, bez, kako ono kažu, snage u jedinstvu, i to će djelomično uticati na njihov rezultat. Međutim, Izetbegović ovo stranačko čistilište ne gradi za parlamentarne, već zbog izbora koji će se odigrati u maju naredne godine. Kad će na 7. kongresu stranka birati novo rukovodstvo. I predsjednika.

Jedino, dakle, što šefa SDA ozbiljno zanima jeste da ostane u predsjedničkoj fotelji. Da bi u tome uspio, Izetbegović mora eliminirati stranačke konkurente. Zato će vrijeme do kongresa iskoristiti kako bi se obračunao sa svima. Kukić je tek prvi na toj listi.

Njegovim protjerivanjem Izetbegović je spriječio sigurnu i već pripremljenu delegatsku pobunu koja mu je i na prošlom kongresu umalo došla glave.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.