KOLUMNE

MINUTA: Aša udario na borce

Piše: Bakir Hadžiomerović

2.3.2018

Aljoša Čampara, prvi pendrek SDA, preuzeo je akciju deblokiranja Federacije BiH. Samo da je bilo potrebno, on bi to napravio i silom. Sretna je okolnost da među policajcima iz kantonalnih MUP-ova i Federalne uprave policije ima dovoljno razumnih ljudi, onih što su svjesni posljedica koje su mogle uslijediti ukoliko bi se poslušala naredba bahatog ministra. 

Kad nekom sila udari u glavu, kad pomisli da je bitniji nego što objektivno jeste, onda je taj svakakvog belaja spreman proizvesti. Zavaljen u udobni kabinet, uvijek na liniji s režimskim novinarima i omamljen vlastitom funkcijom, Čampara je u boračkoj populaciji prepoznao neprijatelja s kojim se poželjno brutalno obračunati. Da im više nikad na pamet ne padne pobuna protiv režima koji je od njega ministra stvorio. Zato je valjda i priželjkivao da policija oružjem, suzavcima i terorom rastjera ljude koji su branili državu. Državu od koje je Čampara bio miljama udaljen u vrijeme kad se ovdje svakodnevno ginulo.

Zbilja ne razumijem šta se tačno dogodilo pa je SDA režim pao na tako niske grane. I zašto danas u toj stranci više nema nikoga ko ima barem dva prsta obraza i mrvicu hrabrosti da se tom propadanju suprotstavi. To me zanima jer je u SDA, odgovorno tvrdim i znam, nekad bilo i čestitih ljudi.

Danas je to stranka koja u svakom opravdanom nezadovoljstvu građana, onih na čije glasove uporno računaju, prepoznaju strane plaćenike, stranačke zavojevače, neprijatelje Bošnjaka i antidržavne elemente. Zato su valjda i objavili takozvana operativna saznanja prema kojima je ustanak boraca planiran u Širokom Brijegu. Jeste, baš tamo na obalama Lištice. To je istinito baš kao što se devedesetih godina prošlog stoljeća BiH branila na prvim linijama u Italiji i Austriji. Gdje se, inače, nalazio ratni štab SDA-ovog gatačkog klana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.