KOLUMNE

Penzioneri ne jedu kolače

Piše: Bakir Hadžiomerović

13.3.2018

Statistike kažu da na bh. izborima u prosjeku glasa polovina od ukupnog broja registrovanih birača. Među njima, i to je računica, procentualno je najviše penzionera. Nove snage i mlade nade demokratsko odlučivanje nedjeljom većinski prespavaju ili ga provode u strogoj dokolici, između šiše i kladionice. Dakle, o budućnosti ove zemlje presudno odlučuje starija populacija. I to je fakat!

Svaka vlast svjesna je te glasačke mašine. Zato se valjda u godini izbora tradicionalno upregne s ulizivanjem i dodvoravanjem najstarijima među nama. Čeka se pravi trenutak, odredi najadekvatnija bina s koje će premijer i resorni ministar svečano, urbi et orbi, objaviti radosnu vijest o povećanju penzija, i eto ti za novinarske sladokusce, posebno one režimske, odlične propagandne temice.

Na stranu sad što se za tu „uvećanu mirovinsku vrijednost“ (što bi rekli takozvani ekonomski analitičari kad hoće zvučati pametno i autoritativno) čestito ne može kupiti ni brašna vreća cijela, najave povećanja sadake redovno se dočekuju s neskrivenim simpatijama. A kako i ne bi u zemlji penzionera na brdovitom Balkanu gdje svaka marka viška predstavlja poželjnu dragocjenost. Vrag se, međutim, uvijek krije u onom detalju kad vlast nešto obeća, pa hladnokrvno slaže. Dokazali su to, jelte, milion puta: U drevnoj disciplini obećanja među preponama šampioni su svijeta.

quote
<p>Dokazali su to, jelte, milion puta: U drevnoj disciplini obećanja među preponama šampioni su svijeta</p>

Uspješnost svake države najbolje se mjeri kroz društveno-finansijski status onih ljudi koji su tu državu decenijama pošteno i čestito gradili. Ovdje kod nas, prvo su im opljačkane fabrike, tajkunizirana preduzeća i ukradena radna mjesta. Onda su se, u postratnim godinama, nad njima iživljavali uskraćujući im ljudska prava na siguran posao, redovnu platu i zdravstveno osiguranje. Na kraju su ih penzionisali. I osigurali im da ostatke svojih života provedu s četiristo-petsto maraka u džepu.

Nedavno smo saznali da SDA-ov premijer iz nerealnog sektora Fadil Novalić sa svojim kompanjonima iz federalne vlasti na kolače godišnje spiska 200 hiljada budžetskih maraka. Šteta što penzionerima zdravstveno stanje ne dopušta da redovnije jedu slatko. Dobro bi im došli i kolači, kad već nemaju za hljeba...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.