MINUTA

Kolindin argentinski grijeh

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

27.3.2018

Hrvatska ultradesnica intenzivno maršira i zna svoj put! Zato su i sve učestalije masovne javne demonstracije crnila usljed kojeg naše susjedstvo beznadežno tone u nacionalistički mulj. Pogubno je to stanje za najmlađu članicu EU, državu što sve svoje ekonomske strategije i finansijske planove gradi na zgrtanju para od turizma.

I dok zbog radikalizacije u Lijepoj našoj strahuju u Briselu, u BiH se važnim vijestima tradicionalno ne pridaje naročiti značaj. Feralovski kazano, mi ne brinemo glede i unatoč činjenici da se belaj iz Hrvatske sistemom spojenih posuda prirodno prelijeva u bh. politiku, među naše navijače, u medije, na društvene mreže... 

Najnoviji protesti protiv Istanbulske konvencije prijestolnički su Zagreb nagrdili ikonografijom iz četrdesetih godina prošlog stoljeća. Na cesti su se ukazale replike ubica, crnokošuljaški ludaci sa ušatim U na kapama, oni što su vazda spremni za domove, logore i progone. Bilo je tu i sudski presuđenih nasilnika, kokainskih dilera, klerofašističkih političkih ikona... Predstava je počela, gorke li ironije, na Trgu žrtava fašizma. Tu ispred sjedišta stožerne desničarske stranke u Hrvata.

Zagrebačku paradu potopa pogrešno je sada opravdavati nesretnim djetinjstvom, neobrazovanošću i lošim subotnjim raspoloženjem onih desetak hiljada civilizacijski zaostalih demonstranata. Ona je proizvod višedecenijske indoktrinacije i agresivnog revizionizma duboko utemeljenog u političkoj ideologiji filoustaškog krila HDZ-a.

Nedavno se s biološkim nasljednicima ustaša i poštovaocima zločinačke NDH u Argentini družila i sama hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Bilo joj je, eto, malo to neobavezno romantično ćakulanje s potomcima koljača i logorskih čuvara, pa je na njihove junačke grudi „kraljica Balkana“ svečano okačila i ordenje države na čijem je čelu.

Nikada nijedan hrvatski zvaničnik nije napravio ozbiljniji diplomatski skandal. Naravno, to ne znači da uskoro i neće. Jer (pre)dug je spisak HDZ-ovaca dovoljno neodgovornih da prešišaju i samu hrvatsku predsjednicu...

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.