MINUTA

Dunjaluk, Dunja i Damir

Piše: Bakir Hadžiomerović

18.4.2018

Češće nego kod kuće, naše ljude poštuju i žele u svijetu. Čim prebace bh. granicu i s leđa speru nacionalističko blato kojim nas decenijama zatrpavaju kriminalizirane budžetske patriote - razni izetbegovići, čovići, dodici, svi ti silni kreatori haosa i neuspješnih politika - bh. građane niko normalan i civiliziran neće pitati iz kojega su plemena i entiteta, koja im je DNK, ideologija i zastava. Tamo daleko postaju planetarno važni, a, ipak, nekako ostaju i dovoljno naši.

 Moglo bi se nadugo i naširoko o talentiranim i uspješnim bh. ljudima što su, umjesto u vlastitoj domovini, profesionalnu i ljudsku zadovoljštinu ostvarili u bijelom svijetu. Pada mi na pamet da bi se od globalno priznatih naučnika, fizičara, matematičara, umjetnika, novinara, sportista, pisaca, filmadžija... mogao poredati tim koji bi pod svojim himnama poželjele mnogo važnije države od ove koja nas je rođenjem zapala.  

Objektivno, fali prostora da se svi spomenu, a plašim se da bih i usljed nenadoknadivog manjka pedantnosti, te tradicionalne (ne)sklonosti ka redu, previše zaslužnih preskočio, negdje zaturio, nespretno izgubio u akciji... Stoga, oslanjam se tek na najsvježije vijesti o genijalnim uspjesima ljudi (pohvaliću se, i dragih prijatelja) koji su dotakli visine o kojim mi, obični smrtnici, ponekad i ponešto saznamo s televizije i pametnih telefona.

Dunja Mijatović izabrana za glavnu povjerenicu Vijeća Evrope za ljudska prava. Prva žena na toj poziciji. Stiže iz zemlje gdje se ljudska prava brutalno gaze. Dunja to zna, a znam i da voli BiH! Zato sam siguran kako će šest godina mandata iskoristiti da se stanje ovdje radikalno popravi.

Bh. fotoreporter Damir Šagolj agenciji Reuters prije tri dana osvojio novinarskog Oscara, prestižnu Pulitzerovu nagradu. I nije to ni prvi ni posljednji dokaz da je Damir vjerovatno najbolji fotoreporter na dunjaluku. Živi baš daleko. Kad dođe u rodni grad, izgleda kao da nikad nije ni otišao...

To su naši ljudi. Dunja i Damir, ponajbolje što ova zemlja ima. Vidimo se, onda, u Sarajevu...  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.