BIH

Ivo Josipović posjetio Livno

Aktuelni predsjednik Republike Hrvatske

Autor:A. K.

16.12.2014

Nakon što su Milan Kujundžić i Kolinda Grabar Kitarović, kao kandidati za predsjednika Hrvatske,  ovih dana predizborno posjetili Livanjski kanton (Kujundžić Tomislavgrad, a Kitarović Kupres) ovaj dio BiH je posjetio i slijedeći kandidat za spomenutu funkciju Ivo Josipović. Aktuelni predsjednik susjedne zemlje danas se u popodnevnim satima susreo sa Livnjacima u PTC Forum.

josipovic-u-livnu-ovo-nije-predizborni-skup

Foto: Avaz (Josipović istakao da nije došao u Livno na predizborne skupove)

Podsjećamo, Kujundžić je obećao u Vladi Hrvatske osnovati Ministarstvo za Hrvate izvan BiH i 10 zastupnika dijaspore u Saboru umjesto sadašnjih tri, dok je Kolinda Grabar Kitarović ustvrdila “da su svi Hrvati jedno biće i da, tek, kao jednakopravni u BiH, omogućuju njeno funkcioniranje i priključenje EU”.

ivo-josipovic-posjetio-livno

Foto: Avaz (Josipović u PTC Forum)

Za razliku pd njih, Ivo Josipović je u Livnu istakao kako nije došao u Livno i BiH na predizborne skupove već da se susretne sa građanima i sagleda probleme bh Hrvata za koje je ustvrdio da nisu dijaspora.

Odgovarao je na pitanja branitelja potcrtavajući da ostvaruju prava u onoj zemlji u čijim su jedinicama ratovali, a uz pomoć konzula Velimira Pleše pojašnjavao je i pojmove državljanstva, boravišta i prebivališta ističući da odjavom prebivališta u Hrvatskoj bh Hrvati ne gube hrvatsko državljanstvo, te im savjetujući da se koriste boravištem ako imaju imovinu i interese u Hrvatskoj.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.