BIH

Seizmolog Ivan Brlek: Građani nemaju potrebe da strahuju jer je u pitanju slijeganje tla

Jutros, oko 9:20

(M. C. )

28.2.2015

11:35 - Prema riječima Ivana Brleka, seizmologa u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, građani nemaju potrebe da strahuju jer je u pitanju slijeganje tla.

- Gotovo uvijek nakon jednog zemljotresa uslijedi i drugi i to je ono što izazove veliku paniku kod ljudi, a riječ je ustvari o smirivanju tla i to je gotovo uvijek tako. To je podrhtavanje tla manje magnitude gdje građani osjete potrese ali nema nikakve materijalne štete niti bilo kakvih drugih posljedica. Područje oko Treskavice je inače najkritičnije, tu su gotovo uvijek epicentri, ali nikada ne dođe do nekih razornih zemljotresa  – rekao je Brlek.

10:20 - Prema mapi EMSC-a, drugi potres desio se sa epicentrom na približnoj lokaciji kao i prvi, ponovo na dubini do dva kilometra, a bio je jačine od 3,2 stepena po Rihteru.

S obzirom da se radi o manjoj jačini, za pretpostaviti je da se radi o smirivanju tla.

 

10:17 - Na području Sarajeva osjetio se i drugi potres. Prema onome što su građani glavnog grada BiH osjetili, ovoga puta se radi o nešto blažem pomjeranju tla.

 

9:50 - Prema mapi EMSC-a, epicentar jutrošnjeg zemljotresa bio je u širem rejonu planine Treskavice.

Prema ljestvici zemljotresa, oni sa snagom od 3,0 do 3,9 spadaju u manje. Često se osjete ali rijetko uzrokuju štetu.

Zemljotresi jačine od 4,0 do 4,9 spadaju u lagane i izazivaju osjetna drmanja namještaja u stanovima uz zvukove trešnje. Rijetka su značajnija oštećenja. 

 

9:35 - Na web-stranici Euro-mediteranskog seizmološkog centra EMSC postavljeno je da se zemljotres desio u 9:24 sati.

Epicentar je bio oko 30 kilometara južno od Sarajeva, a snaga 4,3 stepena po Rihteru na dubini od dva kilometra.

 

Oko 9,20 u Sarajevu se osjetio zemljotres koji je, prema pozivima u našu redakciju, uznemirio mnoge građane našeg glavnog grada.

Još nema zvaničnih informacija o epicentru te snazi potresa, no sasvim je sigurno da se osjetio na širem podučju Sarajeva i okoline.

Uskoro više informacija...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.