BIH

Deveti tuzlanski neurološki susreti 25. aprila

U tuzlanskom Dramar centru

M. Ahmedić

23.4.2015

Klinika za neurologiju UKC Tuzla i Udruženje neurologa Tuzlanskog kantona održali su danas konferenciju za novinare povodom održavanja Devetih tuzlanskih neuroloških susreta, posvećenih nemotornim simptomima nakon moždanog udara.

Cilj organiziranja susreta je u prvom redu edukacija, a potom i razmjena mišljenja i iskustava o različitim temama u oblasti neurologije, te će biti i održana promocija knjige pod nazivom "Nemotorni simptomi nakon moždanog udara".

- Tuzlanski susreti su postali tradicionalni skupovi. Oni su po svom konceptu stručno-naučni simpoziji posvećeni pojedinim temama. Posjećeni su, a predavači su iz regija i slušaoci su iz cijele BiH. Nemotorni simtomi kod moždanog udara su važan dio kliničke slike tretmana, a naša klinika je po tome poznata i u našoj zemlji, ali i u regiji. Plod svih naših aktivnosti koje mi radimo jeste i ova knjiga koja će biti promovisana na Devetim tuzlanskim susretima - kazao je Osman Sinanović, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla.

Na konfernciji je istaknuto da je najveći značaj Tuzlanskih susreta u promociji neurološke nauke, a koji, tvrde, zavređuju pažnju u regiji.

- Moždani udar je najčešća neurološka bolest odrasle dobi sa vrlo visokom učestalošću, a naročito u zemljama u tranziciji, kao što je BiH. Svake godine se na Kliniku za neurologiju primi 1.000 pacijenata sa moždanim udarom. Priličan broj tih pacijenata sa klasičnim simptomima moždanog udara ima različite nemotorne simtome kojima se do prije petnaest godina malo pažnje posvećivalo. Kruna rada u proteklih desetak godina je ova knjiga zbog stručnosti i efikasnosti našeg načelnika, te smo kao Klinika ponosni što će ova knjiga koja je multiregionalna održati u Tuzli - podvukao je Dževdet Smajlović, šef Odjeljenja za cerebralnovaskularnu bolest.

Tuzlanski neurološki susreti okupljaju eminentne stručnjake u oblasti neurologije iz zemalja u regiji, te veliki broj učesnika iz svih centara u BiH.

Ovi susreti bit će održani u subotu, 25. aprila, sa početkom u 9 sati, u Dramar centru u Tuzli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.