BIH

Ambasadori Velike Britanije i Mađarske zasadili lipe u Aleji ambasadora

Simbol prijateljstva

Fena

1.6.2015

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Alexander de Poulton Ferguson i ambasador Republike Mađarske Negyesi Jozsef danas su zasadili 149. i 150. lipu u Aleji ambasadora u Sarajevu. 

Jozsef je kazao da je ovo prvi put da radi ovako nešto te da je sadnja drveta jako interesantna i dobra ideja. 

Podsjetio je da je već bio u BiH, radeći na poziciji prvog sekretara u Ambasadi Mađarske od 1997. do 2001. godine te da mu se BiH veoma dopada.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je da će do septembra ili oktobra  napraviti pauzu sa sadnjom lipa te da su proljetni ciklus sadnje završili. 

- Uveliko smo prešli na desnu stranu Aleje ambasadora, ovo je osma ili deveta lipa zasađena na drugoj strani, tako da će u narednom periodu Aleja primiti potpuno drugačiji izgled - rekao je Hadžibajrić. 

Ferguson smatra da je ovo sjajna ideja te je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što je imao priliku da posadi drvo, jer to predstavlja simbol prijateljstva Velike Britanije i BiH. 

Mišljenja je da drvo i njegova sadnja odražavaju sliku nade i stabilnosti, a to je ono što želi za BiH te je poručio da se nada da će bh. lideri iskoristiti priliku da povedu BiH ka evropskoj budućnosti "prije nego što ovo drvo poraste".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.