BIH

DODIK NAJAVIO Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH u prvoj sedmici septembra

Sastanak vladajuće koalicije u RS

Fena

30.6.2015

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je danas da bi se referendum u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH najvjerovatnije mogao održati prve sedmice septembra.

Dodik je danas dobio podršku predstavnika stranaka vladajuće većine u RS-u da zatraži od Narodne skupštine RS-a da se „aktivira“ ranija odluka o referendumu u RS-u iz 2011.godine.

Ponovio je da je pitanje o kojem će se izjašnjavati građani RS-a na referendumu biti „da li prihvataju nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH te da li prihvataju da se u RS-u primjenjuju odluke tih pravosudnih institucija“.

Nakon sastanka s predstvanicima stranaka vladajuće parlamentrane većine u RS-u, podsjetio je da je parlament 2011. donio odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu, ali je prolongirana nakon dolaska bivše visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i otvaranja strukturalnog dijaloga.

-Sada se stvorilo vrijeme da se ta odluka aktivira - rekao je Dodik i i naveo da četiri godine nilo bilo napretka u strukturalnom dijalogu, a pravosuđe BiH radi u funkciji, ustvrdio je, samo jednog naroda i politike.

-To se vidi i kroz slučaj Nasera Orića - kazao je Dodik na pres-konferenciji i podsjetio da u pravosuđu BiH nema vidljive želje da se završi „predmet Orić“, kao ni procesuiraju i drugi osumnjičeni za zločine nad Srbima.

-Sud i Tužilaštvo BiH su nametnuti od visokih predstavnika - rekao je Dodik i naveo da oni za to nisu imali ovlaštenja, pa ni Bonska, jer se nisu odnosila na zakone, već samo na odluke.

I verifikacija u parlamentu BiH, kako je dodao, nametnutnih zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH nije urađena na pravi način, već pod pritiskom te su te institucije neustavne.

Entitetski predsjednik je optužio predstavnike opozcije u parlamentu RS-a da su nedolaskom na današnji sastanak pokazali podaništvo politici u Sarajevu te izdajničku politiku koju vode.

Dodik je dodao da Vijeće naroda u RS-u ne može zaustaviti odluku Skupštine o raferendumu, jer ta odluka će nakon svih procedura biti na snazi i građani imaju pravo da se izjasne o tom pitanju.

Ne misli da će njegova najnovija inicijativa o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH izazvati reakcije iz Brisela.

Dodik je ponovio i da ne brani one koji su počinili zločine, posebno ne ratne zločine i da svi koji su ih činili treba da odgovaraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.