BIH

DURANOVIĆ: Prerano donositi zaključke o uzrocima rudarske nesreće

Federalni rudarski inspektor

Fena

11.3.2016

U Rudniku mrkog uglja Banovići, gdje je jučer u jami Omazići rudar Nermin Šehić ostao zarobljen i tom prilikom izgubio život, danas je rudarska inspekcija počela s istražnim radnjama radi utvrđivanja uzroka nesreće.

Federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović izjavio je novinarima da je danas obavljen razgovor s radnicima koji su bili neposredno na radilištu kad se desila nesreća te da bi na osnovu uzetih izjava bilo prerano donositi zaključke o uzrocima nesreće.

- Nastavljamo s pregledom tehničke dokumentacije i mjesta nesreće da bismo mogli složiti mozaik i dati mišljenje o uzrocima - istakao je Duranović. 

Naveo je da postoje različite izjave, te da treba pregledati dokumentaciju i mjesto nesreće da bi se utvrdilo da li je sve rađeno u skladu s dokumentacijom te kako je došlo do loma podgrade na radilištu.

Duranović je naglasio da je ovo jedna od najmehanizovanijih jama u FBiH te da sigurnost u rudarstvu nije samo u mehanizaciji tehnoloških procesa nego je potrebno da se uspostavi tehnološka disciplina, obučenost ljudi i poštivanje procesa da bi se postigla sigurnost s aspekta uvođenja novih tehnologija.

Direktor RMU Banovići Munever Čergić ističe da je s aspekta ljudske odgovornosti i obučenosti u ovom rudniku urađeno sve što je zakonom propisano, počevši od tehničkog rukovodioca, brigadira, poslovođe, inženjera, nadzornika te navodi da su svi segmenti ispoštovani.

Podsjeća da se svake godine u prisustvu inspektora provode kontrolni ispiti, na kojima se obnavlja gradivo s aspekta sigurnosti.

-Što se tiče pomoći porodici preuzet ćemo sve obaveze za dženazu, te kada su u pitanju novčana sredstva koja im po zakonu pripadaju. Omogućit ćemo supruzi stradalog rudara da zasnuje radni odnos u skladu s njenom školskom spremom, jer nema dovoljno godina za penziju - najavio je Čergić.

Predsjednik Sindikata rudara FBiH Sefer Mušanović kazao je da je Šehić, radeći na mehanizovanom čelu, bio vrlo stručan i osposobljen rudar. 

-Ulažemo značajna sredstva kada je u pitanju sigurnost i zaštita rudara, rudarske nesreće su nepredvidive, a nekada i tehnika zataji - dodao je.

Sindikat će, poručio je, učiniti sve da pomogne porodici Šehić.

Do nesreće u jami rudnika Banovići na čelu zvanom Stari rad došlo je nakon što se urušio strop te je tom prilikom rudar Nermin Šehić ostao zatrpan u jami.

Pored stradalog Nermina Šehića, u rudniku je u trenutku nesreće bilo još rudara koji su uspjeli izaći, a Šehić se vratio da bi spasio mašinu i, nažalost, tragično stradao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.