BIH

OHR zanima šta je s uvođenjem elektronskog glasanja

„Avaz“ saznaje Ured visokog predstavnika pisao CIK-u

S. DEGIRMENDŽIĆ

19.12.2016

Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH zainteresirao se za sudbinu inicijative koju je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH još u martu ove godine pokrenuo zastupnik SBB-a Damir Arnaut, o uvođenju elektronskog glasanja u izborni proces u našoj zemlji, saznaje „Avaz“.

Naime, prema nezvaničnim informacijama iz OHR-a, visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) uputio je dopis Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) u kojem se interesira  šta je s formiranjem interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces u BiH.

Različite opcije

Zaključak  kojim je obavezano  Vijeće ministara BiH da formira ovu grupu usvojen je također na martovskoj sjednici Predstavničkog doma, no do danas ništa nije urađeno po tom pitanju, iako je CIK već predložio i svoje članove za rad u tom tijelu.

Na naš zvaničan upit o tome jesu li poslali dopis CIK-u , u OHR-u nisu eksplicitno potvrdili ovu informaciju, ali su istakli da prate i podržavaju aktivnosti na unapređenju izbornog procesa u BiH.

- Domaće institucije ispituju različite opcije za uključivanje tehnologije kako bi se unaprijedio integritet izbornog procesa. Ured visokog predstavnika podržava sve aktivnosti kojima se unapređuje integritet i transparentnost tog procesa- naveli su iz OHR-a za „Avaz“ .

Zanimljivo je da je zaključkom Predstavničkog doma bilo predviđeno da interresorna radna grupa posao završi u roku od 60 dana, a prošlo je devet mjeseci, a grupa još nije ni oformljena.

Izborne krađe

U međuvremenu , nedavno je održan i sastanak grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH , a koju čine predstavnici stranaka vladajuće koalicije na državnom nivou. Tada je dogovoreno da će svaka stranka do narednog sastanka predložiti izmjene ovog zakona koje smatra neophodnim.

damir-arnaut-200

Arnaut: Prioritet svih prioriteta

Arnaut, koji je član ove grupe, kazao je da je uvođenje elektronskog glasanja za SBB  „prioritet svih prioriteta“, prvenstveno zbog sprečavanja izbornih krađa i manipulacija i pojeftinjenja izbornog procesa, te da će SBB  insistirati na izmjeni zakona koja će to i omogućiti.

Odluka na Parlamentu BiH

U CIK-u su već ranije kazali da  podržavaju svako uvođenje naprednih tehnologija u izborni proces,a ove godine Komisija je upriličila i prezentaciju takvih tehnologija u Parlamentarnoj skupštini BiH gdje su predstavnici stranaka mogli vidjeti  primjerice simulaciju izbora kroz praktičnu upotrebu elektronske olovke.

7

Elektronska olovka: Jedan od načina unapređenja glasanja

No, konačna odluka o uvođenju elektronskog glasanja je na Parlamentu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.