BIH

Vikić, Pušina i ostali se izjasnili da nisu krivi za zločin u Velikom parku

Pred Sudom BiH

M. Aš. -E. Ma.

27.2.2017

Bivši ratni komandant Dragan Vikić, ratni ministar unutrašnjih poslova Jusuf Pušina te pripadnici jedinice Juke Prazine - Nermin Uzinović i Mladen Čovćić izjasnili su se pred Sudom BiH da nisu krivi za zločin u Velikom parku.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, optuženi su da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika. Oni se terete da su bili informirani o zločinu ili su lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcioniraju počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

vikic-123

Vikić: Izjasnio se da nije kriv

Zanimljivo je da je danas otkriveno da se optuženi Mladen Čovčić ranije zvao Senaid Čavčić, a kako je rekla predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Kosović, protiv njega je vođen postupak u Mostaru, zbog sumnje da je učestvovao u rušenju Starog Mosta, međutim on je rekao da nije i osuđen za to djelo.

Fahrija Karkin, advokat Vikića, kazao je danas nakon izjašnjenja da očekuje da će ovaj postupak trajati nešto duže, jer je potrebno saslušati destine svjedoka i pregledati na hiljade materijalnih dokaza, ali da očekuje da će Vikić na kraju biti oslobođen. U advokatskom timu Dragana Vikića je i Adna Dobojlić. 

- Očekujem da bude onako kako se izjasnio moj klijent, nije kriv. Otkako je formiran ovaj sud ja isključivo radim ratni zločin i mogu reći da prvi put branim generala. Kada se čitala optužnica bilo mi je nezgodno što sam došao u poziciju da branim takvog čovjeka. Tvrdim i garantujem da će biti oslobađajuća presuda. Slijede redovne procedure, dugo će trajati dokazni postupak Tužilaštva BiH jer ima više od 80 svjedoka, hiljade papira i materijalnih dokaza koji se samo tako zovu, oni ne dokazuju ništa. Onda mi dolazimo na red s dokazima koji su jaki i argumentovani i koji će pobiti navode optužnice - kazao je Karkin.

On je još dodao da mu je, uprkos tome što godinama brani optužene za ratne zločine, nezgodno što mora braniti ovakvog čovjeka kao što je Dragan Vikić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.