BIH

Njemački šef diplomatije komentirao zapaljive izjave Bakira Izetbegovića

Redakcija

12.4.2017

Ministar vanjskih poslova Njemačke Sigmar Hartmut Gabriel stigao je danas u posjetu Srbiji gdje će se sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima civilnog društva. U razgovoru za beogradski "Blic" komentirao je dešavanja u regiji, te uz ostalo, kako je navedeno, zapaljive izjave Bakira Izetbegovića, nesuglasice Srbije i Hrvatske oko jezika, ultranacionalizam u Zagrebu, zapaljive izjave u Makedoniji...

Na pitanje jesu li tenzije na Balkanu prijetnja, visoki zvaničnik je odgovorio:

- Regionalno pomirenje i dobrosusjedski odnosi su izuzetno važni. Znamo da se to ne može postići preko noći i da su rane prošlosti još prisutne. Dobro je što je Srbija u mnogim oblastima imala konstruktivnu ulogu prilikom stabilizacije odnosa u regionu, tako na primjer u "Berlinskom procesu" u okviru kojeg su srpski i albanski premijeri uspješno pokrenuli osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana - kazao je Gabriel, te dodao:

- Međutim, u posljednje vrijeme smo vidjeli i neke razvojne tendencije koje daju povod za brigu. Pomislite samo na aktuelnu situaciju u Makedoniji. Predsjednik Ivanov bi trebalo da oslobodi put za stvaranje nove vlade. U posljednje vrijeme je ponovo došlo do tenzija i između Srbije i Kosova koje ne doprinose stabilnosti u regionu. Nadam se da takav razvoj neće pokvariti mnogobrojne pozitivne tendencije koje su posljednjih godina i mjeseci, također, prisutne na Zapadnom Balkanu.

Gabriel ističe da Njemačka podržava evropski put Srbije i da je plan tog putovanja spreman.

Nadalje, kazao je da će danas čestitati premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na pobjedi na predsjedničkim izborima, ali i komentirao hiljade ljudi na ulicama na protestima "protiv diktature".

- Pozdravljam što je premijer odmah nakon izbora potvrdio ulazak u EU kao strateški cilj Srbije. Takav rezultat na izborima donosi i veću odgovornost. Iz tog razloga je važno da opozicija, civilno društvo, kritička štampa i nezavisne institucije mogu da igraju onu značajnu ulogu koja im u demokratiji pripada. Mirne demonstracije su pri tom izraz demokratskog procesa u kojem svako može da iskaže svoje mišljenje. Fer i slobodni izbori znače i transparentno otklanjanje moguće sumnje u vezi sa izbornim tokom - zaključio je njemački ministar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.