BIH

Vlasti Velike Britanije upozoravaju na moguće terorističke napade u BiH

Srna

5.5.2017

Vlasti Velike Britanije upozorile su građane koji planiraju da posjete BiH na mogućnosti terorističkog napada.

U upozorenju britanske Vlade se navodi da napadi mogu biti nasumični, kao i da se može desiti da meta bude neko mjesto koje posjećuju stranci.

Britanske vlasti upozoravaju i na mogućnost napada terorista na vjerske objekte, javlja Srna.

U upozorenju, koje je izdato budući da BiH svake godine posjeti 9.000 Britanaca, napominje se da su se u toj zemlji 2015. godine desila dva teroristička napada - 27. aprila u Zvorniku, gdje je ubijen jedan policajac, a dva ranjena i 18. novembra 2015. godine u sportskoj kladionici u Rajlovcu, u blizini Sarajeva, kada su usmrćena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH, a tri lica ranjena.

- Postoji vjerovatnoća da bi teroristi mogli da izvrše novi teroristički napad u ovoj zemlji - navodi se u upozorenju objavljenom na stranici za informiranje Vlade Velike Britanije.

U upozorenju se ukazuje da minska polja u BiH i dalje predstavljaju opasnost, naročito u izolovanim seoskim područjima i na planinama.

- Usljed pojave poplava i klizišta prethodnih godina, minska polja su pomjerena, a oznake koje upozoravaju na opasnost su uništene - navodi britanska Vlada.

- Stopa kriminala usmjerenog protiv stranih državljana je u suštini niska, ali trebali biste se čuvati džeparoša u gradovima i u vozilima javnog prevoza. Posebnu pažnju treba obratiti na mjesta koja su popularna među turistima - savjetuje se Britancima koji planiraju da putuju u BiH.

Britanske vlasti napominju da evropska zdravstvena knjižica ne pokriva BiH i preporučuju svojim državljanima da prije nego što krenu u ovu zemlju pribave putničko i zdravstveno osiguranje, koje uključuje i evakuaciju ambulantnim helikopterom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.