BIH

Dodik: BiH nije uspjela

Srna

21.7.2017

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je "Bosna i Hercegovina veoma fiktivna zemlja u koju su zaljubljeni samo oni koji primaju veliki novac da za nju rade, a u kojoj je RS zarobljena i ne može da dosegne maksimalna dostignuća u ekonomiji".

- RS ne može da dosegne maksimalna dostignuća u ekonomiji zato što postoji okvir koji se zove BiH, u kojoj je prisutna ogromna koncentracija nametanja volje Zapada. Zapad je napravio iluziju o BiH i takve uslove da se još godinama sprečava bilo kakav razvoj - rekao je Dodik jučer za Radio RS.

Dodik je kazao da BiH nije napravila bazični konsenzus ni za vrijeme Dejtona i uz obilatu asistenciju međunarodnog faktora, uz činjenicu da joj je dat ogroman novac, prije svega da bi bile plaćene ogromne operacije stranaca.

- BiH nije uspjela. Danas ćete čuti za BiH da je propala zemlja, da ne može u sebi da artikuliše ili usmjeri ili dođe do zajedničke opšteprihvaćene politike. Jedni vide BiH tamo gdje je nema, neki je ne vide nigdje, nego vide RS ili hrvatsku nacionalnu zajednicu - naveo je Dodik.

On kaže da se nikada niko u BiH nije dogovorio o BiH.

- Da li možemo da gradimo budućnost zajedno? Mislim da je ovo malo budućnosti što smo imali od 1996. godine pokazalo da ne može - smatra Dodik.

On je podsjetio da je Ustav nametnula međunarodna konferencija i da su osnovi zemlje postavljeni na toj konferenciji gdje se nešto posebno nije pitao niko iz BiH.

- To je postavljeno tako da se uspostavi okvir i da se vremenom stvore uslovi da razgraničeni entiteti Dejtonskim mirovnim sporazumom uspostave mir, živeći jedni pored drugih. Poslije su se javile ideje da je Dejtonski sporazum problem, da ne treba da postoji, da iz Sarajeva traže neku strukturu BiH u kojoj bi oni bili dominantni - naveo je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.