BIH

Postignut dogovor između BIH i Crne Gore o drumskom saobraćaju

Avaz.ba

23.7.2017

Sastanak crnogorsko-bosanskohercegovačke Mješovite komisije o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju održan je u prostorijama Privredne komore Crne Gore.

Bosanskohercegovačku delegaciju je predvodio pomoćnik ministra za transport i komunikacije Zoran Andrić, a pored njega u radu mješovite komisije učestvovali su predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vanjskotrgvinske komore BiH, kao i Privredne komore Republike Srpske.

Šef crnogorske delegacije bio je Dalibor Milošević, generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj, a pored njega članovi delegacije bili su predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Inspekcije za drumski saobraćaj, Direkcije za saobraćaj i Privredne komore Crne Gore.

Obije delegacije su razmijenile informacije i statističke podatke o robnoj razmjeni između dvije države.

Delegacije su konstatovale da je u periodu 2014.-2017. godine registrovan trend pada obima robne razmjene. Obje strane su istakle da će kroz razvoj putničkog i teretnog transporta, te turizma unaprijediti ekonomske odnose između dvije države.

Protokolom je dogovoreno da za prevoznike jedne ili druge države koji obavljaju naizmjenični prevoz putnika u tranzitu preko teritorije jedne ili druge države se ne zahtijeva posjedovanje tranzitne dozvole.

U vezi sa nelegalnom prevozom bilo je priče o korištenju dozvola za naizmjenični prevoz putnika, koje se često zloupotrebljavaju od strane prevoznika. Protokolom su dogovorene zajedničke akcije za suzbijanje nelegalnog prevoza i pojačanu kontrolu naizmjeničnog prevoza.

Delegacije su razmijenile podatke o izdatim dozvolama. Dvije strane su iskazale spremnost da se usaglasi isti godišnji termin u kojem će se održavati postupak usklađivanja međunarodnih redova vožnje.

U skladu sa Sporazumom i nacionalnim zakonodavstvom kabotaža je zabranjena i ista se može obavljati isključivo na osnovu dozvole za obavljanje kabotaže koja se izdaje po zahtjevu zainteresovanog stranog prevoznika.

Crnogorska strana je informisala bosanskohercegovačku stranu da prilikom izdavanja dozvole sa novim kooperantom prevozniku kojem je već izdata dozvola neće se naplaćivati administrativna taksa prilikom izdavanja nove dozvole na kojoj je upisan novi kooperant.

Delegacije su konstatovale da se prevoz tereta između dvije države odvija bez većih problema. Godišnje će se razmijeniti kontigent od 1.500 dozvola za obavljanje prevoza roba za/iz treće zemalje, dok će se u slučaju ukazane potrebe za dodatnim dozvolama na bazi reciprociteta izdati nove dozvole.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.