BIH

Revizori: Meddžida Kreso nezakonito isplaćivala jubilarne nagrade!

M. AŠČIĆ

23.7.2017

Meddžida Kreso, sada već bivša predsjednica Suda BiH, nezakonito je isplaćivala jubilarne nagrade pojedinim sudijama Suda BiH i stručnom osoblju, na što je prošle godine u tu svrhu potrošeno 8.300 maraka budžetskog novca. 

Zaustavljena praksa

Ove nepravilnosti konstatirali su državni revizori u izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Suda BiH za prošlu godinu. Podsjetimo, na čelu Državnog suda do 26. januara ove godine bila je Kreso, koju je naslijedio Ranko Debevec. Inače, Kreso je u ovoj godini u iste svrhe u budžetu Suda BiH bila predvidjela oko 30.000 KM, ali je, kako saznajemo, Debevec zaustavio tu njenu dugogodišnju praksu, kojom je, očigledno, pokušavala kupiti naklonost pojedinaca.

Kreso je i ranijih godina isplaćivala iste nagrade, iako na to nije imala pravo. U najnovijem izvještaju revizora se kaže:

- Ponovo je konstatovano da je izvršena isplata jubilarnih nagrada sudijama i stručnom osoblju iako iste nisu predviđene Zakonom o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH. Smatramo da se prilikom isplata naknada za sudije i stručno osoblje treba pridržavati odredbi Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH - utvrdili su revizori.

Darovi djeci

Također, i za 2015. godinu revizori su istakli iste neregularnosti, ali se Kreso oglušila na njihove izvještaje.

U revizorskom izvještaju za 2015. godinu stoji da je na “isplate stimulacija i jubilarne nagrade za stabilnost u radu i darove djeci isplaćeno 16.540 KM”.

Odstupanja kod javnih nabavki

Revizori su konstatirali i određene nedostatke tokom nabavke videonadzora. Utvrđeno je da su u tenderskoj dokumentaciji definirani kazneni penali u slučaju kašnjenja isporuke robe od dobavljača, dok takve odredbe nisu bile definirane ugovorom. Analizom procijenjenih vrijednosti nabavki u odnosu na vrijednost zaključenih ugovora ustanovljeno je da kod pojedinih nabavki postoje značajna odstupanja, ističe se također u revizorskom izvještaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.